Doprovázený nemocný je v nemocnici ošetřen rychleji

Tak to alespoň zjistili v Izraeli u pacientů po iktu. Přemýšlejí, jestli to platí i jinde.

Když se do nemocnice dostane pacient po iktu a doprovází ho jedna či dvě osoby (příbuzní, kamarádi…), je ošetřen rychleji, konstatoval tým, který po dobu 15 měsíců zkoumal pacienty s iktem v Sorokově medicínském centru v jižním Izraeli.

Přestože má tato nemocnice pro příjem těchto pacientů propracovaný systém, který přihlíží k nutnosti neplýtvat časem, stejně se ukázaly rozdíly. Pokud záchranka přivezla pacienta, jehož doprovázela jedna osoba, péče o něj byla efektivnější. Rychleji prošel přijímací procedurou a obraz z CT měl v průměru o 15 minut dříve než osamocený pacient. Pokud jej provázely dvě osoby, doba prvotní péče se zkrátila ještě o dvacet minut.

Výzkumníci soudí, že důvodem je kombinace dvou faktorů: příbuzní získají větší pozornost personálu a navíc přispějí k péči o něj – pomohou pacienta převézt z místa na místo, uložit jej na postel apod.

Jenom v Izraeli?

Výzkumníci připouštějí, že ze získaných dat nemohou určit, jestli je jejich poznatek platný jen v konkrétních podmínkách jedné nemocnice v izraelském kulturním prostředí, anebo je univerzálnější.

V Sorokově nemocnici k poznatku přistoupili tak, že povolili, aby saniťáci vzali s pacientem po iktu i dvě doprovázející osoby. A personál byl proškolen, aby osamocené pacienty považoval za osoby z rizikové skupiny.

Zdroj: Medicine, doi: 10.1097/MD.0000000000000520

Čtěte také: Saúdské ženy se po infarktu dočkají léčení za pětkrát delší dobu než muži

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Můžete zanechat komentář nebo trackback ze své vlastní stránky.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.