Ústavní soud nepodpořil ženu, která chtěla rodit doma

Další ze série legálních bitev kolem nynější módy.

Až s měsíčním zpožděním si média všimla rozhodnutí Ústavního soudu týkajícího se domácích porodů. Soud odmítl stížnost ženy, jež chtěla rodit doma a vyžadovala k tomu zajištění odborné zdravotní péče.

Budoucí rodička, s titulem JUDr., v roce 2012 chtěla, aby brněnský krajský soud vydal předběžné opatření, kterým by bylo porodní asistentce a také Fakultní nemocnici Brno uloženo, aby jí poskytly odbornou zdravotní péči při porodu doma.

Krajský soud tomu nevyhověl s tím, že nemůže nařídit povinnost jasně nevyplývající ze zákona. Ženu pak nepodpořil ani odvolací, Vrchní soud v Olomouci.

Zjevně neopodstatněná stížnost

Až se věc dostala jako ústavní stížnost k Ústavnímu soudu. Velmi zjednodušeně: stěžovatelka uvedla, že ačkoli je v ČR formálně garantována možnost volby mezi porodem doma a v porodnici, podmínky jsou nastaveny tak, že porod doma nelze uskutečnit.

Ústavní soud však její stížnost nyní odmítl jako zjevně neopodstatněnou, protože nebyl prokázán zásah do základních práv stěžovatelky a protože návrhu stěžovatelky nešlo vyhovět z procesních ani materiálních důvodů – v principu totiž původní soud, na nějž se stěžovatelka obrátila, nemohl nemocnici ani porodní asistentce nic nařídit.

Co přijde příště?

Dá se však prakticky s jistotou předpokládat, že soudní spory budou pokračovat. Stále existují ženy, které chtějí rodit doma a racionální argumenty neslyší. A jistě si najdou zase nějaký jiný právní pohled, s nímž se na soudy obrátí…

Rozhodnutí Ústavního soudu můžete najít na jeho webu zde.

Čtěte také: Třicet až čtyřicet procent rodiček není v porodnici spokojeno

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Můžete zanechat komentář nebo trackback ze své vlastní stránky.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.