Nehodnoťte morální dilemata podle toho, zda někoho vhodíte pod vlak

Proslulé myšlenkové experimenty pod kritikou. Je zřejmě lepší zkoumat etické problémy třeba v medicínské praxi než v teoretické debatě.

Pravděpodobně jste se už setkali, ať už v učebnici nebo ve více či méně odborném textu, s nějakou obdobou tohoto oblíbeného etického myšlenkového experimentu:

Po kolejích kolem vás se z kopce řítí uvolněné vozíky. Dole pod kopcem je pět lidí, kteří nemohou uhnout a vozíky je zabijí. Když ale vhodíte na koleje korpulentního člověka stojícího vedle vás, jeho tělo vozíky zbrzdí a lidé dole budou zachráněni. (Sami tam skočit nemůžete, nemáte dostatečnou hmotnost.) Výsledkem tedy bude jeden mrtvý místo pěti, neboli čtyři zachráněné lidské životy. Uděláte to?

Jinou variantou je, že na koleje nemusíte někoho házet, ale když otočíte výhybkou, pojedou vozíky po jiné koleji a místo pěti lidí zabijí jen tři, takže dva životy zachráníte.

Daleko od reality

Každému myslícímu člověku je samozřejmě jasné, že jde o čistě akademické zadání, v praxi nic takového není možné (většina lidí neví, jak pohnout výhybkou, drobný člověk by fyzicky těžko dokázal vhodit silnějšího pod kola, na rozhodování by bylo tak málo času, že by ani nešlo spočítat, kolik osob je opravdu ohroženo atd. apod.).

Nicméně tyto myšlenkové experimenty se stejně po několik desetiletí příležitostně používají ke zkoumání mechanismů, podle nichž lidé dělají morální rozhodnutí. (Často např. vychází, že by raději otočili výhybkou a zabili kohosi v dálce, než aby někoho přímo vhodili pod kola.)

Zkoumejte něco jiného

Nyní však profesor Christopher Bauman z Kalifornské univerzity spolu s několika kolegy podrobili využití tohoto modelu zásadnější kritice. Podle nich situace působí natolik neskutečně, až má spíše zábavní charakter a lidé kolem ní vedou jakousi hospodskou diskusi, jejíž výsledky vůbec nemohou vypovídat o realitě řešení morálních dilemat.

Autoři doporučují raději studovat opravdové situace, třeba rozhodování lékařských odborníků o využití nedostatkových léčebných zdrojů nebo rozhodování manažera o propuštění lidí z práce.

A taková byla s těmi vozíky legrace…

Zdroj: Social and Personality Psychology Compass, předběžný abstrakt najdete zde, článek v tuto chvíli nemá DOI

Čtěte také: Čeští výzkumníci vzpomínají, že LSD jim rozšířilo obzory

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.