IGA odumírá, ať žije nová Agentura pro zdravotnický výzkum

Víc peněz medicínským výzkumníkům sice nedá, ale bude mít formálně lepší postavení.

Interní grantová agentura Ministerstva zdravotnictví ČR (IGA), která doposud podporovala medicínský výzkum, končí a nahradit ji má Agentura pro zdravotnický výzkum (AZV), jejíž činnost byla oficiálně zahájena v prostorách Ústřední vojenské nemocnice v Praze..

Dva hráči na jednom stanovišti

Faktem však je, že činnost agentur se právě prolíná: IGA dokončuje zahájené projekty, takže bude fungovat ještě příští rok. A nová AZV svou první soutěž na širokou škálu výzkumných projektů vyhlásila už v červnu, tedy ještě před nynějším oficiálním zahájením činnosti. (Malé připomenutí pro ty, kdo všechno dělají úplně na poslední chvíli: uzávěrka soutěže je 1. září před půlnocí – viz web Ministerstva zdravotnictví zde.)

Peněz je stejně

Nová agentura bude organizační složkou státu a nikoli součástí rezortu zdravotnictví, bude tedy mít silnější postavení, řekl při zahajování její činnosti ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Bude mít ovšem stejné peníze, jaké už dlouhá léta rozděluje Interní grantová agentura ministerstva, připomněl předseda nové agentury prof. MUDr. Miroslav Ryska, CSc., přednosta Chirurgické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Ústřední vojenské nemocnice Praha a rovněž předseda České chirurgické společnosti.

Nová agentura tedy bude na výzkum dávat miliardu korun ročně.

Čtěte také: Česko dává na zdravotnictví méně než většina vyspělých zemí

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.