Rizikové povolání: lékař v Číně

Třetinu lékařů v nejlidnatější zemi světa napadl pacient. Na vině je nespokojenost se zdravotnictvím. A jak u nás?

Nebývalý rozsah i násilnost útoků pacientů na lékaře v Číně šokuje svět, píše Lancet.

Třetinu čínských lékařů už některý pacient fyzicky napadl, tisíce byly vážněji zraněny. Příčinou je selhávající reforma zdravotnického systému z roku 2008, která měla umožnit přístup obyvatel k lékařské péči za přijatelnou cenu. Realita je však taková, že se sice rozšířilo zdravotní pojištění, avšak k lékaři se nemocní téměř nedostanou. Výrazem jejich frustrace jsou pak zmíněné fyzické útoky na zdravotníky.

Nedostatek lékařů prohlubuje i fakt, že podstatné množství absolventů medicíny dává přednost jiným, lukrativnějším a bezpečnějším zaměstnáním před lékařskou praxí.

Kritizuje hrdina boje proti SARS

Lancet se ve svých informacích odvolává mj. na projev, který přímo na Všečínském shromáždění lidových zástupců (tedy na výročním zasedání čínského parlamentu, ovládaného komunistickou stranou) pronesl lékař Čung Nan-šan.

Čung Nan-šan (v anglickém přepisu Zhong Nanshan) je světově uznávaný plicní lékař, jenž v roce 2003 objevil koronavirus způsobující chorobu SARS, která právě tehdy strašila svět.

Jak píše Lancet, tento odborník, bývalý předseda Čínského lékařského sdružení, je známý pro své otevřené vyjadřování i vůči státní moci.

A jak v ČR?

KLub doktora Vlacha uspořádal anketu mezi svými členy a příznivci – a možná překvapivě z ní vyplynulo, že lékaři v ČR jsou na tom líp než v Číně, ale jen o něco – fyzické napadení pacientem v anketě uvedl každý čtvrtý český lékař! Podrobněji čtěte zde.

Zdroj: Lancet, doi: 10.1016/S0140-6736(14)60501-8

Čtěte také: Poučné: škrty ve zdravotnictví stupňují řeckou tragédii

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.