Proč je zívání nakažlivé? Toť otázka…

Záhadu všedního, dlouhého a únavného dne se pokoušel vyluštit americký výzkum. Našel malou souvislost s věkem. A nic víc.

Proč začne spousta lidí zívat při pohledu na jinou zívající osobu? Hypotéz je víc, jen potvrdit se nějak nedaří.

Existuje běžné zívání spojené s únavou a znuděností (to se objevuje už u dětí v děloze). A pak „nakažlivé zívání“, které se projevuje tím, že osobě, která neměla tendenci zívat, se při kontaktu se zívajícím člověkem najednou také začnou otevírat ústa.

Jen u lidí a šimpanzů

Nakažlivé zívání známe jen u lidí a u šimpanzů.

Mimochodem, u člověka se může projevit, nejen když zívající osobu vidí; stačí, když ji slyší v telefonu, anebo dokonce když na zívání pouze myslí. Podle existujících hypotéz může nakažlivé zívání souviset zejména s empatií – člověk se vcítí do zívajícího protějšku.

Teď publikovali dva autoři z americké Dukeovy univerzity výsledky svých experimentů, které měly do problematiky vnést jasno.

Výzkumníci získali 328 zdravých dobrovolníků, kterým promítali tříminutové video se zívajícími lidmi. Pokus několikrát opakovali za různých podmínek a sledovali při tom aktuální ospalost pokusných osob, jejich schopnost empatie, projevy osobní energie apod.

222 účastníků pokusu i při takto krátkém videu alespoň jednou zívlo. A tím exaktní poznatky prakticky končí.

Víme, čím to není

Výzkumníci konstatovali, že některé osoby byly stabilně náchylné k nakažlivému zívání – projevilo se to při opakovaných pokusech. Pak ještě dodali, že starší osoby zívaly o něco méně, ovšem věkem se dá vysvětlit jen 8 % rozdílů v zívání.

A co je hlavní: vůbec se nepodařilo prokázat, že by častější zívání souviselo se schopností empatie.

Čím je tedy nakažlivé zívání hlavně podmíněno? „To se nepodařilo vysvětlit,“ uvedla hlavní autorka studie Elizabeth Cirulliová.

Koneckonců, i smysl běžného zívání se snaží klopotně objasnit řada protichůdných hypotéz, na jejichž přesvědčivé ověření se stále teprve čeká.

Zdroj: PLoS ONE, doi: 10.1371/journal.pone.0091773

Čtěte také: Překvapení: Placebo funguje, i když pacient ví, že je neúčinné

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.