Po první transplantaci penisu se chystá devět dalších

Jihoafrická univerzita svůj úspěch oznámila veřejnosti, ale stále jej nepublikovala v odborném žurnále.

Stellenboschská univerzita v Kapském Městě v Jihoafrické republice oznámila, že už v prosinci uskutečnila úspěšnou transplantaci penisu – od zemřelého dárce jej získal 21letý muž, který o svůj úd přišel o tři roky dříve při nepodařené obřízce s následnými komplikacemi. Obřízka se mezi některými tamními kmeny široce praktikuje.

Chirurgický tým uvedl, že se mu podařilo spojit i jemné krevní cévy a nervy, takže pacient může močit, mít erekci a ejakulovat.

Lékaři pak pro média dodali, že se chystají uskutečnit dalších devět transplantací. O pacienty není nouze, protože pokažených obřízek je v zemi hodně.

Bez vědecké publikace

Bohužel, univerzita zprávu o operaci oznámila přímo médiím, což ve vědě není zrovna postup lege artis a nedělá to dobrý dojem. Seriózním postupem je nejdříve publikovat ověřenou odbornou zprávu v recenzovaném vědeckém žurnále…

Medicínské anály už zaznamenaly jednu transplantaci penisu – bylo to v roce 2006 v Číně. 44letý pacient měl penis poškozený po nehodě. On ani jeho žena však nezvládli psychické trauma a dva týdny po údajně úspěšné operaci musel být nový penis zase odejmut.

Oficiální informace, dosti obecné, můžete najít na webu Stellenboschské univerzity (v angličtině) zde.

Nepříliš výmluvné obrázky pak můžete najít zde. Pozor, na videu na oné stránce je pouze profesor André van der Merwe, který operaci slovně popisuje, ale video neobsahuje žádný podpůrný obrazový materiál.

Čtěte také: Transplantace hlavy: mluví se o ní, ale reálná teď moc není

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Můžete zanechat komentář nebo trackback ze své vlastní stránky.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.