IKEM před koncem roku bilancuje úspěchy při transplantacích jater

Jedna játra pro dva příjemce, dárce i s nekompatibilní krevní skupinou, výměna jen půlky orgánu…

Institut klinické a experimentální medicíny konstatuje, že se tamním lékařům podařilo transplantovat historicky nejvyšší počet jaterních štěpů: k dnešnímu dni 112, což je například oproti deseti letům nazpět téměř dvojnásobný počet.

Podrobnosti:

Současnou situaci charakterizuje počet dvou až tří transplantací jater každý týden.

„Ještě před lety jsme bojovali s problémem nedostatku orgánů, dnes je situace v ČR podstatně lepší. Je to především tím, že se nám v IKEM podařilo zavést metodu splitu jater, tedy, že dokážeme jedním orgánem zachránit dva pacienty, ať už se jedná o jedno dítě a dospělého, dvě děti, nebo i náročný zákrok, kdy se jedna játra rozdělují pro dva dospělé, často ve velmi akutním stavu,“ říká ředitel IKEM MUDr. Aleš Herman, Ph.D.

Např. čekací doba dítěte na transplantaci jater se snížila z jednoho roku jen na přibližně měsíc.

Běžný provoz nestačí

Speciální operační technikou je nutné rozdělit játra od zemřelého dárce na dvě funkční části, dva chirurgové se svými týmy poté současně operují dva příjemce.

„Běžný provoz není na tento typ výkonu připravený. Mnoho lékařů, sester i ostatního zdravotního personálu musí přijet z domova nebo zůstat v práci déle,“ konstatuje vedoucí chirurg programu Dětských transplantací jater a Cévního chirurgického oddělení IKEM – MUDr. Libor Janoušek, Ph.D.

Split jater pro dva dospělé je technicky ještě náročnější než split pro dítě a dospělého. Ve světě je těchto výkonů ročně provedeno jen několik.

„Vloni jsme tento výkon provedli historicky poprvé v případě dvou pacientů otrávených muchomůrkou, letos jsme provedli tyto výkony dva; profitovali tak čtyři nemocní z čekací listiny, kteří jsou menšího vzrůstu,“ dodává doc. MUDr. Jiří Froněk, Ph.D., FRCS, který operace provedl.

Více indikovaných příjemců

„Dnes již dokážeme transplantovat nová játra i pacientům, které jsme v počátcích programu v roce 1995 museli odmítat. Jedná se zejména o nemocné ve velmi pokročilé fázi onemocnění nebo a nemocné s primárním karcinomem jater. Umíme rovněž použít játra od dárce s nekompatibilní krevní skupinou v situacích, kdy nemůže čekat na vhodnějšího dárce. V rámci IKEM se program transplantací jater stal druhým největším, hned po programu transplantací ledvin. Ročně u nás provedeme dvě třetiny všech transplantací jater v Česku, a to včetně nejmenších dětí,“ vysvětluje přednosta Transplantcentra IKEM MUDr. Pavel Trunečka, CSc.

Výměna jen půlky jater

Každoročně se také chirurgům daří zachraňovat pacienty i naprosto unikátními metodami. Letos v září to byla například auxiliární transplantace jater – první v České republice. Jednatřicetiletému pacientovi s akutním selháním jater po předávkování paracetamolem odstranili jen půlku zasažených jater. Místo ní mu transplantovali nový levý lalok jater ze zemřelého pacienta, který podpořil regeneraci zbylé části. Díky tomu nebude muset do konce života užívat imunosupresiva jako při výměně celého orgánu.

„Pacientovi jsme již odstranili transplantovanou polovinu jater, zbylá polovina jeho vlastních jater k dnešnímu dni zregenerovala natolik, že má zcela normální funkci, je doma a vede normální život. V tomto případě se šance na uzdravení s každou hodinou snižovaly. V Česku, ani na východ od nás, takový zákrok ještě nikdo neudělal. Tento typ transplantace je velmi technicky náročný, navíc jsme museli řešit i další problém – příjemce měl jinou krevní skupinu než dárce. V noci před samotnou transplantací jsme mu proto třikrát vyměnili krevní plazmu a zbavili se tak protilátek. Jinak by tělo orgán vůbec nepřijalo,“ říká přednosta Kliniky transplantační chirurgie doc. MUDr. Jiří Froněk, Ph.D., FRCS, který transplantaci provedl.

Zákrok za 1,7 milionu

Zdravotní pojišťovny transplantační programy financují prostřednictvím úhradových balíčků. Transplantace jater je, hned po srdci, druhá nejnákladnější. Jeden zákrok stojí téměř 1,7 milionu korun.

Pacienti po zákroku, nyní jich je téměř 800, pak docházejí pravidelně do ambulancí.

Čtěte také: Křesťanská víra nebrání transplantaci orgánů

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.