Brněnský test by mohl včas zjistit karcinom prostaty z moči přímo doma

Vyvíjejí jej na Mendelově univerzitě, teď pro něj hledají výrobce.

Výzkumníci z Michiganské univerzity v USA před pěti lety našli u mužů se zhoubným nádorem prostaty v moči aminokyselinu sarkosin.

Na tento poznatek navázali vědci z Mendelovy univerzity v Brně. Čtyři roky tamní tým, který vedl prof. Ing. René Kizek, Ph.D., zkoumal, zda je sarkosin skutečně spolehlivým vodítkem k určení karcinomu prostaty.

Ověřeno u 500 pacientů

Brněnští výzkumníci analyzovali vzorky moči od pěti set pacientů a porovnali obsah sarkosinu v nich se zdravými lidmi.

„Výsledky ukazují, že sarkosin skutečně může sloužit jako diagnosticky velmi efektivní molekula. Velkou výhodou je navíc jeho jednoduchá analýza,“ říká Mgr. Zbyněk Heger, pracovník Laboratoře metalomiky a nanotechnologií, který se na výzkumu podílel.

Test pro domov

Test, který by chtěli na základě svých poznatků připravit, se má podobat testům těhotenským. Měl by být levný a použitelný i doma, aby muže upozornil na nutnost zajít k lékaři. V tuto chvíli vědci hledají partnera z komerční sféry, který by se ujal dalšího vývoje a uvedení výrobku na trh.

Test by mohl být významným doplňkem současné diagnostiky založené zejména na stanovení prostatického specifického antigenu v krevním séru, což je však spolehlivé jen na 70 až 80 %.

Možná půjde určit i prognózu nemoci

Výzkumníci nyní také zjišťují, jestli množství sarkosinu určuje i pooperační prognózu pacienta – jak se to zatím zdá z dosavadních výsledků. Díky analýze množství sarkosinu by se zřejmě daly před operací odlišit agresivnější typy nádorů od těch mírnějších a plánovat pooperační léčba, snad i rozpoznat, zda je nutná následná chemoterapie.

Čtěte také: Online klinika pro onkologii prostaty funguje už půl roku

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.