MUDr. Karel Ježek pracoval sedm let s nynějšími držiteli Nobelovy ceny

Jak informuje časopis Univerzity Karlovy, doktor Ježek teď působí na Lékařské fakultě v Plzni a s nobelisty nadále spolupracuje.

MUDr. Karel Ježek, Ph.D., vede Laboratoř experimentální neurofyziologie, která je součástí Biomedicínského centra Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni.

Jak připomíná univerzitní webový časopis iForum, teprve nedávno se doktor Ježek vrátil z Kavliho institutu pro systémové neurovědy, který je součástí univerzity v norském Trondheimu a v němž působí manželská dvojice May-Britt a Edvard Moserovi. Právě tito vědci, kteří se věnují výzkumu mozku, získali v uplynulých dnech Nobelovu cenu za lékařství.

Doktor Ježek v týmu strávil celkem sedm let a nadále s nimi spolupracuje.

„Stali jsme se za tu dobu dobrými přáteli a naše spolupráce stále trvá,“ citoval časopis iForum doktora Ježka.  Jak dále uvedl, atmosféra v laboratoři měla, než se tým výrazně rozrostl, až rodinný ráz. Podstatná tam byla důležitost výsledků, nikoli množství publikací.

Neurony pro prostorovou orientaci

Nobelovu cenu dostali manželé Moserovi společně s Johnem O’Keefem z londýnské University College za objev nervových buněk v mozku, které zodpovídají za to, že se člověk dokáže orientovat v prostoru.

Také se svým plzeňským výzkumným týmem se Karel Ježek snaží porozumět fyziologickému základu kognitivních funkcí mozku, především paměti. Organizaci paměti zde zkoumají na úrovni jednotlivých buněk a jejich sítí. Zaměřují se na hipokampus, který je strukturálním těžištěm prostorové paměti.

Více o práci dr. Ježka si můžete přečíst v univerzitním časopise iForum zde.

Podrobnější informace o vědecké podstatě letošní Nobelovy ceny za medicínu můžete najít (v angličtině) na webu Nobelovy nadace zde.

Čtěte také: Česká vědkyně hledá v mozkové činnosti klíč k obsesím

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.