Momentálně nejznámější objekt forenzní medicíny vydal další svědectví

Nové údaje o smrti krále Richarda III.: nedbal na bezpečnostní pravidla, zemřel bez přílby.

I Klub doktora Vlacha se již několikrát věnoval kostře anglického krále Richarda III., kterého smutně proslavil William Shakespeare ve svém dramatu jako krvavého zlosyna. Zájem o průzkum jeho kostry projevují historikové, laičtí zájemci o historii a samozřejmě také forenzní vědci.

Nyní badatelé z Univerzity v Leicesteru (kteří kostru krále, padlého v boji roku 1485, našli před dvěma lety a zdá se, že k ní nikoho moc nepouštějí, protože vše publikují téměř sami) přišli s dalšími poznatky. Zveřejnili je v žurnálu Lancet.

Výmluvné rány na hlavě

Našli 11 zranění, které pocházejí z doby smrti či z její časové blízkosti, neobjevili žádnou zhojenou ránu.

Z toho 9 poranění je přímo na lebce a z jejich stavu vyplývá, že král neměl na hlavě přílbu, která by jej chránila. Nicméně absence zranění na pažích a na rukou, která by musela vzniknout při boji o život, naznačuje, že zbytek těla měl krytý brněním.

Hlavní dvě zranění, která zcela jistě dokázala způsobit smrt, byla v dolní části lebky. První z nich je dlouhá ostrá rána způsobené mečem nebo halapartnou (na obrázku níže označena písmenem a); druhým pak otvor od ostrého bodce (písmeno b).

O království přišel bez koně

Charakter i dalších zranění naznačuje, že je král utrpěl v boji ve stoje, nikoli na koni. Potvrzuje se tím rčení, které je mu připisováno, že totiž nabízel království za koně, když o svého v boji přišel.

Zajímavé pak je vážné zranění v oblasti pánve, které taky mohlo mít fatální následky. Brnění by však takovémuto poškození zabránilo. Z toho a z dalších stop vědci usoudili, že bylo způsobeno už mrtvému králi, jehož tělo bylo přehozeno přes hřbet koně.

Zdroj: Lancet, doi: 10.1016/S0140-6736(14)60804-7

Čtěte také:

Prohlédněte si skoliózu proslulého krále Richarda III.

Král Richard III. měl škrkavky, zjistili vědci po půl tisíciletí

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.