Kdyby se vás někdo zeptal, co to je bariatrická chirurgie

Stále frekventovanější termín: operace za účelem snížení hmotnosti.

Následující informace byly připraveny ve spolupráci s MUDr. Alešem Bařinkou, zkušeným chirurgem a lékařským ředitelem Nemocnice v Neratovicích a Mělníku, kterou provozuje společnost Mediterra.

Termín „bariatrická chirurgie“ není ani mezi lékaři příliš známý, v poslední době se s ním však můžete setkávat stále častěji.

Slovo bariatrie (anglicky bariatrics) je odvozeno z řeckého slova „bari“ (těžký) a používá se k označení chirurgické léčby závažné obezity. Často se o ní mluví jako o technice „podvázání žaludku“, i když existují i jiné možnosti.

Tisíc zákroků ročně

Obvyklými postupy používanými v ČR jsou snížení kapacity žaludku jeho zaškrcením, zmenšení žaludku zahrnutím jeho stěny dovnitř nebo rovnou nevratné odstranění podstatné části žaludku.

V ČR se nyní provádí více než tisíc bariatrických zákroků ročně. Jsou indikovány zpravidla pro pacienty s morbidní obezitou (BMI 40 a více), jimž dosavadní léčba nepomohla.

Chirurgická léčba je úspěšná v 80 % případů. Po operaci se pacient nemůže vrátit k předchozímu způsobu života, musí upravit jídelníček a více se pohybovat.

Podrobnější informace:

Bariatrické výkony lze rozdělit na restrikční výkony, při nichž se zmenší kapacita žaludku, a tím i možnost příjmu většího množství potravy najednou, a malabsorpční výkony, které vyřadí určitou část zažívacího traktu (tenkého střeva) z procesu trávení. V České republice se využívá hlavně restrikčních výkonů.

  • Adjustabilní gastrická bandáž žaludku (AGB): Bandáž sníží kapacitu žaludku jeho zaškrcením do tvaru nesymetrických přesýpacích hodin. Malé množství potravy relativně rychle naplní malou horní část žaludku a pacient má pocit sytosti. Zákrok je vratný, a dá se také regulovat sílu zaškrcení žaludku, a tím ovlivňovat pacientův příjem potravy.
  • Plikace žaludku: Operační metoda, při které se z organismu nic neodstraňuje, žaludek se chirurgicky nezmenšuje. Žaludek se uvolní od okolí a ze strany velké křiviny se podélně přešívá tak, že se jeho stěna zahrne dovnitř. Tím dojde k jeho zmenšení a k redukci prostoru pro příjem potravy. Žaludek je později možné vrátit do předchozího stavu.
  • Sleeve gastrektomie: Nevratné odstranění podstatné části žaludku, jeho tzv. velkého zakřivení. Výsledkem zákroku je zmenšený žaludek podobný rukávu u košile (sleeve), tzv. tubulizace žaludku. Tento rozsáhlý výkon ovlivňuje hladiny některých s obezitou spojených hormonů, které jsou právě v odstraněných částech žaludku vytvářeny a které za normálních okolností navozují svým působením na centrální nervový systém pocit hladu.

České nemocnice nabízejí i jiné způsoby léčení vysoké obezity.

Může to být zavedení gumové hadičky do žaludku přes břišní stěnu, jíž se po jídle část jídla odčerpá (čtěte: Hubnutí díky hadičce v žaludku).

Jiným postupem je zavedení plastového rukávu do tenkého střeva, kde brání strávení části jídla (čtěte: Plastový rukáv v tenkém střevě léčí obezitu).

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.