Nová naděje pro mateřství: vajíčka získaná z odstraněného vaječníku

Poprvé v ČR tento zákrok uskutečnili lékaři z pražské Bulovky a centra ISCARE.

Nádorové onemocnění připravilo pacientku o vaječníky, čeští lékaři jí jako první u nás a pátí na světě dali šanci na vlastní děti – odebrali nezralá vajíčka z odstraněného ovaria a vytvořili z nich embrya.

Druhý nádor po třech letech

O zákroku provedeném letos na jaře nyní informovala pražská Nemocnice Na Bulovce, jejíž lékaři jej uskutečnili ve spolupráci se soukromým centrem asistované reprodukce ISCARE.

O jeden z vaječníků přišla pacientka před třemi lety, kdy u ní lékaři odhalili nádor poprvé. Nemoc se ale vrátila. Aby měla šanci na vlastního potomka, lékaři jí nejdříve odebrali z vaječníku dvě nezralá vajíčka. Museli postupovat tak, aby nezasáhli i nádor.

„Prohlédli jsme celou dutinu břišní, a když jsme zjistili, že nikde jinde nejsou známky rakoviny, vaječník jsme odebrali a ihned poté předali na místě přítomnému embryologovi,“ popsal primář gynekologicko-porodnické kliniky MUDr. Borek Sehnal z Nemocnice Na Bulovce, kde ženě onkologickou operaci provedli.

Odběr ještě z vyoperovaného orgánu

Z vaječníku se embryologům podařilo odsát tzv. ovariální folikuly, z nichž získali další nezralá vajíčka.

„Ta ve speciálním médiu a v inkubátoru dozrála, následně byla oplodněna a zamražena,“ řekl primář MUDr. Jaroslav Hulvert z Centra asistované reprodukce ISCARE.

„K doposud neobvyklému postupu nás donutily okolnosti a snaha pomoci pacientce. To, že jsme tímto způsobem získali kvalitní embrya, považuji za velký úspěch, ale stále jsme ještě na půli cesty,“ dodal.

Teď čekání na otěhotnění

Nyní je pacientka v pořádku a šance, že bude mít vlastní dítě, je velmi blízko, přestože první pokus o otěhotnění zatím nevyšel. Pravděpodobnost je zhruba 35 procent na každý z přenosů. Těch může být i víc, protože se při odběru podařilo získat vajíček několik.

Nový postup dává naději i dalším podobně nemocným ženám, sdělil primář Borek Sehnal z Bulovky. Rakovinou pohlavních orgánů onemocní v ČR ročně čtyři tisíce žen.

Čtěte také:

Žena po menopauze má dítě. Vlastní

Babišův fond koupil kliniku ISCARE I.V.F.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.