Ve vládní radě pro vědu zasedají dva lékaři

V novém složení jsou Eva Syková a Julius Špičák.

Na svém zasedání se poprvé v novém složení sešla Rada pro výzkum, vývoj a inovace. Rada slouží jako poradní orgán české vlády, doporučuje, jakou politiku směrem k výzkumu by měl stát zastávat.

Mezi novými členy jsou dva lékaři – prof. MUDr. Eva Syková, DrSc., FCMA, ředitelka Ústavu experimentální medicíny Akademie věd v Praze a senátorka za ČSSD, a prof. MUDr. Julius Špičák, CSc., přednosta Kliniky hepatogastro-enterologie Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze.

Poloviční obměna

Po volbách a po jmenování předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka do nově vytvořené funkce místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace, se Bělobrádek stal rovněž předsedou této rady (předtím byl předsedou přímo premiér, v praxi ovšem spíše formálně).

Začátkem července vicepremiér Bělobrádek z ne zcela jasných důvodů odvolal 8 ze 17 členů rady. Zdůvodnil to tak, že potřebuje tým obměnit, aby lépe reprezentoval vědecké disciplíny, a také nahradit osobnosti, které už pracují také v grantových agenturách či mají vazby na strukturální fondy EU.

Meui odvolanými byli také dva lékaři – psychiatr prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc., FRCPsych., ředitel Národního ústavu duševního zdraví, a prof. MUDr. Miroslav Ryska, CSc., přednosta Chirurgické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Ústřední vojenské nemocnice Praha, předseda České chirurgické společnosti a také předseda nově vzniklé Agentury pro zdravotnický výzkum.

S celým současným složením Rady pro výzkum, vývoj a inovace se můžete seznámit na jejím webu zde.

Čtěte také: IGA odumírá, ať žije nová Agentura pro zdravotnický výzkum

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.