Prof. Jan Peregrin získal evropskou medaili za přínos intervenční radiologii

Je to poprvé, co tato cena putuje do střední Evropy, v tomto případě do IKEM.

Přednosta Pracoviště radiodiagnostiky a intervenční radiologie Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze prof. MUDr. Jan Peregrin, CSc., získal na výroční konferenci CIRSE (Cardiovascular and Interventional Radiological Society of Europe) ve skotském Glasgow Zlatou medaili za celoživotní přínos intervenční radiologii.

Jak IKEM informoval, medaile, první pro lékaře ze střední Evropy, je poděkováním za praktickou i vědeckou práci v mezinárodním měřítku.

Delší pohled do životopisu

Jan Peregrin se narodil 3. února 1951 v Hradci Králové. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy absolvoval v roce 1975 a ihned po ukončení studia začal pracovat v IKEM, kde – s drobnými přestávkami – pracuje dodnes.

Po atestaci v roce 1978 se zaměřil na kardiovaskulární a intervenční radiologii. Začal provádět nejen diagnostické angiografie a balónkovou angioplastiku, ale i koronární angiografie a angioplastiky. V té době cvičil několik českých intervenčních kardiologů, kteří se v této oblasti později stali prominentními odborníky. Nakonec se ale rozhodl opustit kardiologii a plně se soustředit jak na vaskulární, tak i na nevaskulární intervenční radiologické postupy. Druhou atestaci z radiologie složil v roce 1981.

V letech 1984-1987 strávil tři roky v Kuvajtu jako odborný asistent na nově otevřené lékařské fakultě místní univerzity. Byl jedním z prvních lékařů, kteří tam provedli periferní angioplastiku.

Po návratu do Prahy se stal zástupcem přednosty a později přednostou nově vzniklého Oddělení radiodiagnostiky a intervenční radiologie IKEM. V letech 1993-2009 působil jako externí přednášející na lékařských fakultách Univerzity Karlovy v Praze a v Hradci Králové. V roce 2008 byl jmenován profesorem.

Profesor Peregrin byl v Praze úzce zapojen do postgraduálního vzdělávání intervenčních radiologů. Je autorem a spoluautorem více než 200 vědeckých a vzdělávacích prací v našich i mezinárodních časopisech a kapitol v knihách, stejně jako je autorem četných příspěvků na vědeckých a vzdělávacích kongresech.

Členem CIRSE je už od roku 1985, v letech 2009 až 2011 zde zastával funkci předsedy společnosti.

Ve svém volném čase se rád čte – zejména fantasy a sci-fi knihy. Zajímá se o rock a blues 60. let, hraje stolní tenis, tenis a lyžuje.

Má manželku Hanu, která je povoláním pediatr. Spolu mají dvě děti – syn je neurolog, dcera vystudovala Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy a působí v oblasti cestovního ruchu.

Čtěte také: Vratislav Schreiber dostal historickou pamětní medaili Univerzity Karlovy

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.