Osvětlení napodobí slunečný den a zlepší pohodu pacienta i ošetřujících

Zavedla je zkušebně v jednom pokoji Ústřední vojenská nemocnice v Praze.

 

 

 

 

Pacientům Urologického oddělení Ústřední vojenské nemocnice – Vojenské fakultní nemocnice Praha je od konce srpna k dispozici pokoj vybavený speciálním systémem osvětlení Philips HealWell. Jde o první využití tohoto systému v ČR a nemocnice jej od Philipsu dostala darem.

Přirozený světelný cyklus

„HealWell simuluje denní světelný cyklus, a tím pozitivně ovlivňuje tvorbu hormonů kortizol a melatonin, které mají na zdraví člověka podstatný vliv,“ vysvětluje Boris Zupančič, marketingový manažer společnosti Philips.

Systém během dne postupně vytváří různé úrovně osvětlení napodobující slunečný den. Zahrnuje i doplňkové osvětlení pro dotváření příjemného prostředí, které si pacient sám ovládá. Samozřejmostí je kvalitní pracovní světlo pro personál nemocnice určené pro chvíle kontroly nebo akutního zásahu v pacientově pokoji.

Ověřeno v Maastrichtu

Pozitivní vliv tohoto moderního systému potvrdila odborná studie Maastricht University Medical Centre (MUMC) v Nizozemsku. Devět měsíců trvající analýza byla provedena se 171 pacienty oddělení kardiologie a prokázala statisticky významné zlepšení délky spánku pacientů a zkrácení času potřebného k usínání, i statisticky významný nárůst spokojenosti pacientů. Také personál nemocnice ohodnotil osvětlení pokoje lépe, pokud jde o spokojenost, praktičnost a atmosféru.

V Praze se taky líbí

„Několik našich pacientů již mělo možnost pobývat v tomto novém prostředí. Příjemná světelná atmosféra jim napomohla ke zklidnění před operací i k hladkému pooperačnímu průběhu po rozsáhlých robotických výkonech. Jejich hodnocení léčebného pobytu na našem oddělení bylo velice dobré,“ uvádí primář Urologického oddělení ÚVN MUDr. Jiří Kočárek.

Více informací (v angličtině) můžete najít na webu společnosti Philips zde.

Čtěte také: Pracujete v místnosti s oknem? Tak si toho važte

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.