Sedm miliard na zdravotnický výzkum. Bohužel ne u nás

Je to k závisti: jediná lékařská škola dostane na bádání sedmkrát víc peněz, než má agentura na zdravotnický výzkum v celé ČR.

350 milionů dolarů (tedy přes 7 miliard korun) dostane Fakulta veřejného zdraví americké Harvardovy univerzity na zdravotnický výzkum od jediného dárce. Je jím nadace Morningside, kterou řídí třiašedesátiletý absolvent této školy Gerald Chan a již založil společně s bratrem jako upomínku na svého otce T. H. Chana (jehož jméno si teď fakulta přidá do názvu).

Peníze jsou konkrétně určeny na zkoumání pandemií, škodlivého fyzického a psychického prostředí, v němž lidé žijí, zdravotních důsledků chudoby a humanitárních krizí a také na výzkum selhávání zdravotnického systému.

Čeští zdravotničtí výzkumníci si mohou jenom povzdechnout: „jejich“ státní Agentura pro zdravotnický výzkum, která nedávno oficiálně zahájila činnost, bude mít k dispozici ročně jednu miliardu korun na zdravotnické bádání v celé naší republice.

Absolvent – realitní makléř

Kultura soukromých dárců je v USA široce rozšířená. Nynější dar je ovšem zatím nejvyšší, jaký Harvardova univerzita kdy dostala.

Další dvě harvardské lékařské školy (Lékařská fakulta a Fakulta zubní medicíny) si na takto štědrého dárce musí počkat. Nicméně i bez něj je Harvardova univerzita suverénně nejbohatší akademickou institucí na světě, má majetek přes 32 miliardy dolarů (téměř 700 miliard korun). Dostává i další dary, často od absolventů, takže může zaměstnávat špičkové pedagogy a dávat stipendia mnoha nadějným studentům, kteří by si jinak nemohli dovolit platit tamní vysoké školné.

Za poznámku možná stojí, že dárce Gerald Chan sice vystudoval zdravotní školu (obory radiologická fyzika a radiační biologie), avšak vydělává si jako realitní podnikatel v Hongkongu…

Více informací (v angličtině) najdete na webu univerzitního časopisu Harvard Gazette zde.

Čtěte také: IGA odumírá, ať žije nová Agentura pro zdravotnický výzkum

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.