Oční laser v brněnské Dětské nemocnici slaví 20 let

U jeho zrodu stál profesor Rudolf Autrata.

Před 20 lety bylo vybudováno Pracoviště očního laseru (jako druhé laserové refrakční centrum v ČR) k nápravě dioptrických vad u dospělých a ve specifických případech i u dětí.

U jeho zrodu stál prof. MUDr. Rudolfu Autrata, CSc., MBA, který je přednostou Dětské oční kliniky Fakultní nemocnice Brno, pod kterou Pracoviště očního laseru spadá.

Provoz byl zahájen 30. března 1994 a zájem o refrakční laserové zákroky byl obrovský. V prvních letech bylo provedeno i přes dva tisíce operací ročně. Klientela byla nejen tuzemská, ale přicházeli zájemci i ze zahraničí (Německo, Rakousko, Francie, Itálie, Švédsko, Norsko, Velká Británie). K dnešnímu dni bylo uskutečněno přes jedenáct tisíc operačních zákroků.

Nejčastějšími klienty jsou dospělí, kteří nechtějí nosit brýle ani kontaktní čočky. Významnou skupinu pacientů tvoří děti se závažnou anizometropií (velkým rozdílem v počtu dioptrií mezi oběma očima) a s ní spojenou tupozrakostí. Excimer laser, odstraněním dioptrií z tupozrakého oka, vytváří podmínky pro správný vývoj vidění. Zákroky těchto vad u dětí se zde začaly provádět jako první v Evropě.

Jako v jediném centru v ČR zde provádějí laserové operace i u nejmenších dětí v celkové anestézii a oftalmologové sem posílají dětské pacienty se specifickými vadami z celé České i Slovenské republiky.

Čtěte také: Krátkozrakosti, dalekozrakosti či astigmatismu se dá zbavit za pár minut

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.