Brýle potřebuje šest z deseti Čechů

Na vady zraku u dětí se přichází pozdě, chybějí povinné návštěvy očních lékařů, připomínají oftalmologové.

Brýle nosí kolem šesti milionů Čechů a podle statistik potřebuje téměř každý člověk ve věku nad 40 let brýle na čtení, konstatují informace zpracované v síti očních klinik GEMINI.

Oční lékaři provedou ročně kolem pěti milionů vyšetření. Za brýle a kontaktní čočky utratí až čtyři miliardy korun ročně. Řada lidí si však bez předchozího vyšetření nepříliš moudře brýle koupí v drogerii nebo u benzinové pumpy.

Nejčastějším onemocněním zraku je takzvaná vetchozrakost, při které člověk postupně ztrácí schopnost zaostřovat vidění do blízka, což se projevuje především při čtení.

Nedostatečné sledování dětského zraku

Podle Společenstva českých optiků a optometristů klesá počet dětí, které nosí brýle. Není to však tím, že by měly lepší zrak, ale důsledkem zrušení povinných návštěv očních lékařů. Proto se oční vady, které dříve lékaři odhalili už v dětství, objeví až v době dospívání.

Jen malá část lidí řeší problémy se zrakem operací. Například laserová operace oka stojí přibližně od 15 tisíc korun výše, implantace trifokální čočky od 25 tisíc korun. Čočka slouží pacientovi po zbytek života.

Čtěte také: Další naděje pro lidi ztrácející zrak: „přestavěné“ oční buňky

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.