Doktoři hledí hodně do počítače, málo na pacienta

Elektronické záznamy odvádějí pozornost lékaře od nemocného, tvrdí americká studie.

Lékař, který při vyšetřování pacienta hledí do počítače na jeho elektronické záznamy, nevěnuje dostatečnou pozornost neverbálním projevům nemocného. V nich by přitom lékař mohl najít více nápovědí o diagnóze.

Tvrdí to tak alespoň americká studie v časopise International Journal of Medical Informatics, podle níž elektronické záznamy na počítačové obrazovce odvedou víc lékařovy pozornosti než záznamy na papíře.

Třetina času pro obrazovku

Podle studie lékař obvykle stráví třetinu času z návštěvy pacienta sledováním obrazovky, a o to menší pozornost mu věnuje.

Výzkumníci to zjistili rozborem videonahrávek stovky pacientských návštěv u lékaře. Sledovali, kam se lékaři při vyšetřování pacienta dívají a jak to ovlivňuje komunikaci s pacientem.

A dokonce se ukázalo, že když pacient může, taky se dívá na lékařovu obrazovku, ať už záznamům na ní rozumí, nebo ne. Tím se ovšem pacient rozptyluje a může zapomenout sdělit něco o svých příznacích.

Protože elektronizace zdravotnictví je nevyhnutelná, měli by si lékaři alespoň uvědomovat její úskalí a pamatovat na ně při vyšetřování nemocného.

Zdroj: International Journal of Medical Informatics, doi: 10.1016/j.ijmedinf.2013.11.003

Čtěte také: Robot pomůže stejně dobře jako fyzioterapeut

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.