Zemřel profesor MUDr. Jiří Křeček, DrSc.

Byl předním českým fyziologem, působil v Akademii věd a učil na Univerzitě Karlově.

Jiří Křeček (narozen 1923) patřil k zakládající generaci nadšených poválečných fyziologů. V padesátých letech založil v 50. letech ve Fyziologickém ústavu Akademie věd oddělení individuálního vývoje živočichů a člověka a zaměřil svůj výzkum na důležitá životní období v časné ontogenezi.

Zapsal se do vývoje moderní pediatrie, mj. také díky své pedagogické činnosti na Univerzitě Karlově i ve Fyziologickém ústavu Akademie věd.

Se svými spolupracovníky a žáky ukázal, jak se v kritických vývojových periodách formuje metabolismus živin, regulace objemu a složení tělesných tekutin, funkce ledvin, a jak dozrávají fyziologické procesy, které ovlivní zdravotní stav jednotlivce na celý život.

Důležitost kontaktů matky s dítětem

Varoval před nepříznivými důsledky předčasného odstavu a zásahu do přirozených kontaktů matky s dítětem a byl znám svými praktickými doporučeními o složení náhradní dětské výživy. Tato ve své době převratná představa natrvalo změnila přístup k novorozencům a kojencům.

Svůj celoživotní pohled na rozmanité aspekty tělesného rozvoje shrnul ve své nedávno publikované knize „Jedinec: Gen – prostředí – vývoj“ (Academia, 2007), kde vědecky přesně a přitom poutavě popsal úlohu těchto tří faktorů v našem životě.

Další informace najdete na webu Akademie věd zde.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.