O spotřebě narkotik i léků vypovídá rozbor kanalizace

Je to postup, který velmi pohotově určí míru spotřeby těchto substancí, dokazují výzkumníci ve Švédsku.

Odpadní voda odnáší z domovů také informace o tom, jaké léky či narkotika tamní obyvatelé užívali. A to se dá chemickým rozborem zjistit. (O rozpoznání léků v Británii a narkotik v Česku čtěte: Rozbor splašků v kanalizaci prozradí, kolik léků se skutečně využilo.)

Výzkum na 33 místech najednou

Nyní výzkumníci ve Švédsku informovali o zatím nejrozsáhlejším výzkumu: během jediného dne uskutečnili měření v čistírnách odpadních vod ve 33 tamních městech. Našli stopy po celkem 13 různých narkotických substancích. Nejčastěji medicínských – oxazepamu, kodeinu, morfinu nebo tramadolu. Tyto látky byly nalezeny ve všech čističkách.

Mezi nezákonnými drogami pak figurovaly především pervitin (metamfetamin) či kokain, zjištěné zhruba v polovině čistíren – nejvíce v Göteborgu. V menších lokalitách byla obvykle zjištěna menší koncentrace narkotik.

Výzkumníci soudí, že rozbor odpadních vod může vykreslit lepší obrázek o užívání drog, včetně toho, kam už nové drogy pronikly, než policejní metody. A stejně tak se dá operativně zjistit i míra využívání předepisovaných léků.

Zdroj:  Science of The Total Environment, doi: 10.1016/j.scitotenv.2013.11.081

Čtěte také: Ryby zdrogované léky z kanalizace mění v přírodě své chování

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.