Elektroda v mozku by měla pomoci pacientům s Parkinsonem dobře řídit

Hluboká mozková stimulace poprvé ověřena při řízení automobilu.

Hluboká mozková stimulace může pomoci pacientům s Parkinsonovou nemocí lépe řídit auto. Dokazují to výzkumníci z univerzity v Hamburku.

Tato metoda, používaná i v Česku, je založená na implantaci tenkých elektrod do přesně vymezených míst v mozku. Elektrody jsou napojeny na neurostimulátor, umístěný v podkoží na hrudníku, který do nich vysílá rychlé elektrické pulzy. Tím se změní chování stimulovaných mozkových center a dojde ke zlepšení klinických projevů nemoci.

Dobré výsledky

Hamburští výzkumníci porovnali 23 řidičů-pacientů s Parkinsonovou nemocí, kteří mají implantován stimulátor v mozku, 21 pacientů bez stimulátoru a 21 zdravých řidičů. Všichni účastníci pokusu „jezdili“ na řidičském simulátoru.

Celkově se ukázalo, že pacienti se stimulátorem si při řízení počínali srovnatelně s běžnými řidiči, zatímco nemocní bez stimulátoru se dopouštěli více drobných chyb. Stimulátor měl i lepší vliv na řízení než užití základního protiparkinsonovského léku levodopa.

Výhody stimulátorů v mozku pro život pacientů s Parkinsonovou nemocí jsou už docela známy; toto je však poprvé, kdy se prokázaly i pro řízení vozidla.

Zdroj: Neurology, doi: 10.1212/01.wnl.0000438223.17976.fb

Čtěte také:

Elektroda v mozku: hluboká mozková stimulace v ČR slaví 15 let

Neohebná rukavice připomněla nemoc, kterou umíme léčit, ale ne vyléčit

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.