Superlaser zve na pracovní schůzku

Zástupci lékařských fakult se seznámí s možnostmi budoucí spolupráce při medicínském výzkumu.

Co dokáže vysoce výkonný laser v ceně 6,8 miliardy korun? A jak by se dal využít při medicínském výzkumu? O tom si budou moci popovídat zástupci všech lékařských fakult z České republiky koncem listopadu na pracovní schůzce, na niž je pozvali vědečtí představitelé nově připravovaného superlaseru.

„Chceme jim představit, co si od budoucnosti slibujeme, i probrat případné možnosti spolupráce ve výzkumu,“ říká výkonný ředitel laserového týmu Vlastimil Růžička.

Pod názvem ELI Beamlines se v Dolních Břežanech u Prahy staví výzkumné laserové zařízení, které by mělo být v provozu od roku 2017. Bude to největší výzkumný projekt postavený v Česku za peníze Evropské unie.

Lasery mohou urychlit ionty na méně než jednom milimetru

Mezi mnoha plánovanými výzkumy, na nichž se budou v Dolních Břežanech podílet vědci z mnoha evropských i mimoevropských zemí, se počítá i s projekty zaměřenými na budoucí využití v medicíně.

V hledáčku vědců budou například využití laseru k urychlování iontů na velmi krátké vzdálenosti (méně než 1 mm) a průzkum jejich budoucího možného použití ke zničení některých druhů nádorů. Zařízení ELI bude při tom daleko menší než současné existující cyklotrony, díky čemuž se výrazně sníží náklady na výzkum i provoz.

Centrum ELI Beamlines kromě toho nabídne s částicovými svazky také rentgenové zdroje použitelné pro řadu dalších medicínských aplikací (např. 3D zobrazování částic).

„Navíc, ELI Beamlines bude nabízet možnost generovat současně částicové svazky i rentgenové paprsky, které mohou být použity pro další lékařské aplikace, jako například 3D zobrazování objektů nebo nové přístupy pro individuální léčebné postupy“, říká šéf jednoho z vědeckých týmů Georg Korn.

Základní výzkum

„Naším cílem není postavit kliniku pro léčení lidí,“ zdůrazňuje však Vlastimil Růžička. „Budeme dělat základní výzkum, který teprve následně povede k uplatnění v konkrétní praxi.“

Čtěte také: Evropská unie dá vědcům 70 miliard eur

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.