Lékařské školy ve východní Evropě lákají zahraniční studenty

Chtějí nižší školné, mají levnější životní náklady a mírnější požadavky na přijetí, píše medicínský časopis Lancet.

Renomovaný časopis Lacet zaznamenává, že lékařské fakulty ve východní Evropě mají studijní programy v angličtině a hlásí se na ně stále více studentů ze zahraničí.

Skokový přírůstek vysokoškoláků z ciziny

Mezi „východoevropské“ země, které přitahují mediky ze zahraničí, Lancet řadí zejména Českou republiku, Maďarsko, Rumunsko, Polsko a Chorvatsko. Školné od zahraničních studentů vylepšuje rozpočet tamních škol.

Podle statistik Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) se mezi roky 2005 a 2011 počet zahraničních studentů zvýšil v Maďarsku o 21 % a v Česku o 50 %. V Polsku dokonce o 80 % v letech 2005 až 2010. Největší část z nich zamířila na lékařské či zdravotnické školy.

Je to levnější

Na příkladu rumunských lékařských fakult (kde nabízejí výuku pro cizince také ve francouzštině) Lancet tvrdí, že pro zahraniční studenty je mnohem snazší být přijat na východoevropskou lékařskou fakultu než skládat přijímačky doma.

Avšak rozhodujícími faktory, které sem kromě studentů z rozvojových zemí pozvolna přitahuje i mediky ze západní Evropy, USA a Kanady, jsou peníze i kvalita.

Lancet vyčísluje, že v Česku platí zahraniční medik za rok studia v angličtině nejvýše 14 tisíc eur, v Maďarsku o jeden až dva tisíce eur víc. V Rumunsku jen kolem pěti tisíc eur a v srbském Bělehradě dokonce pouze 2 500 eur za rok.

Oproti tomu ve Spojených státech stojí mediky roční studium v přepočtu aspoň 23 tisíc eur. V Británii pak minimálně 11 tisíc eur. Roli pak hraje, že životní náklady studentů ve východní Evropě jsou nižší než v bohatších zemích Evropské unie.

Diplom pro téměř celý svět

Lékařský diplom z východoevropských lékařských škol je pak uznáván v celé EU i mnoha dalších zemích světa, takže mnozí zahraniční studenti s ním plánují odejít do Německa či Británie, kde často dostanou třikrát až čtyřikrát vyšší plat, než jaký dostávají východoevropští lékaři, připomíná Lancet.

„Když porovnáte odbornou kvalitu českého lékaře a německého lékaře, nenajdete mezi nimi rozdíl,“ cituje Lancet MUDr. Zdeňka Mrozka, Ph.D., který přednáší zahraničním studentům na Palackého univerzitě v Olomouci.

Zdroj: Lancet, doi: 10.1016/S0140-6736(13)62025-5

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.