Autologní transplantace krvetvorných buněk v Ostravě

Fakultní nemocnice Ostrava je jediná v republice, v níž je štěp krvetvorných buněk transplantován bez zmrazovacích přísad.

První dvě autologní transplantace krvetvorných buněk, při nichž je použita vlastní kostní dřeň pacienta, byly provedeny v říjnu 2013 v Klinice hematoonkologie Fakultní nemocnice Ostrava.

Jak fakultní nemocnice dále informuje, tato klinika je tak o krok blíž k získání statutu hematoonkologického centra, které by se stalo osmým centrem svého druhu v republice a jediným v Moravskoslezském kraji.

Díky moderní technologii je jediným pracovištěm v republice, kde je pacientům štěp krvetvorných buněk transplantován bez zmrazovacích přísad. Pacienti tak převod krvetvorných buněk při transplantaci mnohem lépe tolerují, její průběh je pro ně mnohem komfortnější.

Velmi bezpečná metoda

„Autologní transplantace patří k nejbezpečnějším metodám, které máme k dispozici. Peritransplantační mortalita se pohybuje do dvou procent, v řadě center do jednoho procenta,“ vysvětluje prof. MUDr. Roman Hájek, CSc., přednosta Kliniky hematoonkologie FNO a proděkan pro vědu a výzkum Lékařské fakulty Ostravské univerzity, a zdůrazňuje výhody existence ostravského pracoviště pro pacienty, kteří kvůli autologní transplantaci už nemusí jezdit mimo Moravskoslezský kraj.

„Výjimkou je fáze sběru krvetvorných buněk, kde v danou chvíli spolupracujeme s pracovištěm Fakultní nemocnice v Hradci Králové, které nám štěpy připravuje. Celý proces budeme zvládat v březnu příštího roku, zatím probíhají výběrová řízení na dodavatele potřebného přístrojového vybavení, “ upřesňuje profesor Hájek.

Výhled: 40 až 50 těchto transplantací ročně

Transplantační jednotka Kliniky hematoonkologie FNO má v současné době čtyři lůžka. Tamní tým posílili zkušení lékaři, vedoucí lékař MUDr. Zdeněk Kořístek, Ph.D., a staniční lékař MUDr. Milan Navrátil, kteří s autologními transplantacemi a intenzivní péčí o pacienty mají mnohaleté zkušenosti.

Na první dva pacienty, kteří transplantací úspěšně prošli, by do konce roku mělo navázat nejméně dalších deset. „V současné době registrujeme téměř tisíc pacientů s krevními nádorovými onemocněními, ročně přibývá asi sto nových. Autologní transplantace krvetvorných buněk se však nejčastěji používá u pacientů s lymfomem či mnohočetným myelomem. S přihlédnutím k těmto diagnózám by na našem pracovišti mohlo ročně proběhnout zhruba 40 až 50 transplantací, což odpovídá kapacitě středně velkého transplantačního centra, “ informuje prof. MUDr. Roman Hájek, CSc.

Chystá se léčba dalších leukémií

Dalším, na co se klinika chystá, je ještě v říjnu zahájení programu léčby chronické myeloidní leukémie a v lednu pak program léčby akutních leukémií. Tím budou otevřeny všechny diagnostické a léčebné programy pro nemocné z Moravskoslezského kraje.

Čtěte také: V Ostravě vyzkoušeli nový postup odstranění metastáz z jater

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.