Král Richard III. měl škrkavky, zjistili vědci po půl tisíciletí

Badatelé nahlédli „do střev“ legendárního panovníka, který inspiroval Williama Shakespeara.

Kostru anglického krále Richarda III. (vládl v letech 1483-1485) našli archeologové loni v září pod parkovištěm v Leicesteru a informovali o tom letos v únoru. K potvrzení totožnosti přispělo srovnání DNA z kostry a DNA ze slin dvou žijících příbuzných dávného panovníka.

Král padl ve věku nedožitých třiatřiceti let v bitvě u Bosworthu, jež je považována za vyvrcholení Války růží. Richarda III. (nechvalně) proslavil o století později William Shakespeare, který z něj ve stejnojmenném dramatu udělal ukázkového padoucha, jenž se dere na trůn a neštítí se při tom podrazů a vražd.

Nalezený parazit

Nyní badatelé z univerzit v Leicesteru a v Cambridgi zveřejnili další zjištění: v oblasti křížové kosti, tedy tam, kde se nacházela jeho střeva, našli stopy po větším množství vajíček dětské škrkavky (Ascaris lumbricoides).

Kontrolní vzorek z lebky ani vzorky okolní půdy nenesly stopy těchto parazitů, proto vědci soudí, že škrkavky skutečně pocházely přímo ze střev krále.

Zajímavé je, že přestože středověká Anglie byla zamořena nejrůznějšími střevními parazity, na kostře Richarda III. nebyly už žádní další nalezeni. Vědci proto soudí, že navzdory válečným podmínkám bylo jídlo pro krále stále pečlivě tepelně upravováno; k jeho smůle proklouzla jenom škrkavka.

Zdroj: The Lancet, doi: 10.1016/S0140-6736(13)61757-2

Čtěte také: Jsou tu dlouho: Nádory trápily už naše pravzdálené bratrance před 120 000 lety

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.