Plastový rukáv v tenkém střevě léčí obezitu

Lékaři v pražském IKEM zavádějí novou endoskopickou léčbu obezity, zatím u pacientů s diabetem 2. typu.

Lékaři Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze jako první ve střední Evropě použili nový endoskopický systém, který by měl snížit obezitu pacienta, a to o více než 30 %.

Systém, nazvaný Endobarrier, vyvinula americká společnost GI Dynamics. V USA zatím na schválení čeká, v Evropě však již povolení má a využívá se v Německu, Rakousku, Británii a Nizozemí.

V IKEM zákrok zatím v srpnu podstoupili čtyři pacienti v rámci výzkumu hrazeného grantem.

Zabrání vstřebávání živin

Podstatou nového postupu je, že lékaři endoskopicky, přes ústní dutinu, jícen a žaludek dopraví na začátek tenkého střeva plastikový „rukáv“, dlouhý 60 centimetrů. Ten se ukotví v horní části střeva a rozvine se v něm. Pokryje jeho sliznici právě v části, kde se potrava míchá s enzymy a žlučí a vstřebává se nejvíce živin. „Rukáv“ tomuto vstřebávání zabrání, protože strava jím nedotčeně projde.

„Navíc tu hraje roli i jiný, dosud ne zcela jasný mechanismus: ukazuje se, že když se strava s vysokým obsahem živin dostane rovnou do dolní části tenkého střeva, vyplavují se v organismu hormony, které mají pozitivní vliv na metabolismus. Tento mechanismus se snažíme lépe prozkoumat,“ vysvětluje MUDr. Marek Beneš, který se na zavádění nové metody podílí.

Levnější než chirurgický zákrok

Zákrok, který trvá asi dvacet minut, se uskutečňuje pod rentgenem a bez narkózy. Po půl roce lékaři „rukáv“ zase vytáhnou zpět. Do té doby by měl pacient zhubnout o více než 30 %, díky tomu začít sportovat a zvyknout si na jiný styl života.

Zařízení zatím stojí 3 000 eur (téměř 80 000 korun), pokud se začne vyrábět ve velkém, jeho cena poklesne. Mohlo by být vítanou a levnější náhradou za zpravidla nevratné chirurgické zákroky, při nichž se omezuje objem žaludku či vyřazuje část střeva. Tyto operační zákroky jsou náročné zejména u obézních pacientů.

Pandemie současnosti

V této chvíli v IKEM chtějí endoskopický zákrok používat u velmi obézních pacientů s diabetem 2. typu, aby přetnuli začarovaný kruh: diabetes limituje hubnutí a obezita vzápětí podporuje rozvoj cukrovky.

Jak však připomíná přednosta kliniky hepatogastroenterologie IKEM prof. MUDr. Julius Špičák, CSc., obezita je pandemií současnosti. Je tedy možné, že metoda, pokud se osvědčí, najde i podstatně širší uplatnění.

Další informace o metodě (v angličtině) najdete na webu společnosti GI Dynamics zde.

Čtěte také: Hubnutí díky hadičce v žaludku

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.