Hubnutí díky hadičce v žaludku

Fakultní nemocnice Ostrava jako první v republice zavedla léčení obezity, při němž se odvádí část obsahu žaludku.

Česko je po Švédsku druhou zemí v Evropě, kde lze obezitu řešit pomocí tzv. aspirační terapie. Ta je určena zejména extrémně obézním pacientům s hmotností přesahující 150 kilogramů.

Metoda spočívá v zavedení gumové hadičky do žaludku přes břišní stěnu. Na břiše je hadička zakončena plochým portem s chlopní, na který se zhruba 20 minut po jídle napojí aspirační zařízení, jež umožní odstranit třetinu obsahu žaludku. Tím se významně sníží množství přijatých kalorií, což vede k váhovému úbytku.

Nekomplikovaný zákrok

Postup v Ostravě používají od konce loňského roku. „Tato metoda, která vznikla zhruba před sedmi lety ve Spojených státech, má mnoho výhod,“ vysvětluje MUDr. Evžen Machytka, Ph.D., z Interní kliniky Fakultní nemocnice Ostrava.

„Zavedení hadičky přes břišní stěnu do žaludku pacienta je častá a rutinní záležitost, která se pod názvem perkutánní endoskopická gastrostomie běžně využívá k výživě pacienta. Jde o jednoduchý, několikaminutový a především nekomplikovaný zákrok, při němž nedochází k výrazným změnám v zažívacím traktu pacienta. Hadička je kdykoliv odstranitelná, pacient může podstoupit jakýkoliv další zákrok. Nejpodstatnější však je, že pravděpodobnost výrazné redukce hmotnosti je téměř stoprocentní.“

Čas na změnu návyků

„Pravděpodobnost toho, že extrémně obézní pacient zhubne díky spolupráci s výživovými poradci, je podle statistik zhruba tříprocentní,“ pokračuje MUDr. Machytka. „Pokud by byla úspěšnost léčby tříprocentní například v případě pacienta s infarktem, je otázka, zda jej léčit touto metodou, nebo zvolit jinou, efektivnější.“

Aspirační terapie má mnohem větší pravděpodobnost úspěšnosti a umožní pacientovi nenásilnou a postupnou formou snížit svou hmotnost až o 25 kilogramů ročně a změnit stravovací návyky postupně, bez nárazového náporu na psychiku, protože není tlačen vědomím, že se musí omezovat.

Pacient může mít hadičku zavedenou i několik let.

Čtěte také: Plastový rukáv v tenkém střevě léčí obezitu

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.