Lékaři se učí nepodceňovat chrápání, může být nebezpečné

Někdy bývá průvodním znakem spánkové apnoe. Rozpoznat ji pomůže web.

 Už to není tak, že by praktičtí lékaři nad chrápáním u svého pacienta jen tak mávli rukou. „Informovanost o tom, že může jít o příznak velmi závažného onemocnění, spánkové apnoe, v posledních letech naštěstí výrazně stoupla, ale pořád není dostatečná,“ říká MUDr. Jana Vyskočilová, předsedkyně České společnosti pro výzkum spánku a spánkovou medicínu.

 Až sto přerušení za hodinu

Spánková apnoe obtěžuje přibližně 21 procent mužů a 9 procent žen starších 40 let. Vyznačuje se, kromě hlasitého chrápání, částečným nebo úplným kolapsem horních cest dýchacích během spánku. Každý z kolapsů, tedy přerušení dýchání, trvá i několik desítek sekund a ukončí jej kratičké probuzení pacienta, který vzápětí upadá do dalšího spánku.

 Obvykle si však pacient ani neuvědomuje, že má spánek takto přerušovaný – někdy dokonce i stokrát za hodinu. Daní za takto špatné spaní však bývá únava a někdy i usínání během dne.

„Místo nočního odpočinku má pacient kvůli apnoe námahu, jako by šlapal na kole,“ srovnává MUDr. Vyskočilová.

 Příliš mnoho rizika

 Neléčená apnoe zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, infarktu myokardu, cévní mozkové příhody, obezity a diabetu.

 Chirurgické zákroky v dýchacích cestách u dospělých pacientů zpravidla nepomáhají, v rámci léčení musí pacient tedy obvykle spát s maskou, která přivádí pod mírným tlakem vzduch, díky čemuž se kolapsu dýchacích cest předchází.

 „Je to jako když nosíte brýle – jsou potřebné a zvyknete si na ně. I nošení masky ve spánku je lepší než trpět projevy apnoe,“ hodnotí pohodlí či nepohodlí dýchacího přístroje profesor Jürgen Fischer z bavorské nemocnice Landschut-Achdorf, který s českou spánkovou společností spolupracuje.

 „Ventilátor stojí mezi 40 a 120 tisíci korunami a hradí jej zdravotní pojišťovna. Maska a přívodní hadice stojí dohromady přes čtyři tisíce korun a pacient přispívá čtvrtinou této částky,“ popisuje David Kosina ze společnosti Philips, která má v Česku dominantní postavení v dodávání těchto přístrojů.

 Napoví test na síti

 Pacient, ale samozřejmě i lékař, který chce vědět více o spánkové apnoi, najde další informace na webu www.chrapete.cz. Tam je k dispozici i lékařsky validovaný test, který prozradí, zda za chrápáním konkrétního člověka není náhodou právě spánková apnoe.

Čtěte také:

Špatný spánek ve stáří zhoršuje ukládání vzpomínek

Akromegalie krade zdravý spánek

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.