Na internetu vyhrál lék proti střevním zánětům

Cenu veřejnosti za přínos pro české zdravotnictví získal za vývoj lékové formy pro střevní záněty tým farmaceutů z Brna.

V anketě na webu ministerstva zdravotnictví mohli návštěvníci už potřetí vybírat mezi třemi týmy, které se zabývají medicínským výzkumem a které ministerstvo už dříve ocenilo za sebe.

Hlasovalo celkem 39 633 lidí, tedy více než v minulých ročnících. Z nich pak 19 188 dalo hlas projektu Mikročásticová léková forma pro terapii nespecifických střevních zánětlivých onemocnění, který uskutečnil tým Farmaceutické fakulty Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně vedený PharmDr. Kateřinou Dvořáčkovou, Ph.D.

Lék v takzvané mikročásticové formě doputuje do místa zánětu, přichytí se na střevní sliznici a tam působí. Běžná potrava ho neodnese. Lékovou formu ověřil tým na potkanech a nabízí jej farmaceutickému průmyslu.

Na druhém místě se umístil tým Ing. Romana Kotlína, Ph.D., z pražského Ústavu hematologie a krevní transfúze s projektem Vrozené a získané dysfibrinogenemie a hypofibrinogenemie. Třetí místo získal tým Ing. Roberta Fialky, MBA, z Koordinačního střediska pro resortní zdravotnické informační systémy s projektem Optimalizace vytěžování informací z klinických zdravotnických registrů NZIS.

 

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.