Ministerstvo chce fúzi zdravotních pojišťoven vnitra a vojenské

Zato připravované spojení České průmyslové zdravotní pojišťovny a zdravotní pojišťovny Metal-Aliance ministerstvu nevyhovuje.

Spojení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny má vláda v programovém prohlášení. Správní rady obou pojišťoven by měly do 15. července schválit podání návrhu; spojený ústav by pak působil na trhu od ledna 2013. Harmonogram už vláda vzala na vědomí.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger však říká, že pokud se jeho resortu ministerstvu nepodaří fúzi prosadit nyní, umožní mu to připravovaný zákon o zdravotních pojišťovnách. „Pokud se fúze neprosadí teď, tak až bude nový zákon, bude možné jí dosáhnout lepším způsobem,“ řekl Heger.

Problémy vojenské pojišťovny

Finanční situace i počty pojištěnců obou pojišťoven se výrazně liší. Pojišťovna vnitra je po Všeobecné zdravotní pojišťovně druhá největší v České republice. Její ekonomická situace je stabilizovaná. Vojenská pojišťovna – jak vyplývá ze zprávy pro vládu – vykazuje finanční problémy, které nedokáže účinně vyřešit.

Současný stav, kdy nemůže ministerstvo pojišťovny příliš účinně ovlivňovat, považuje Heger za přechodové provizorium. Nemůže například zabránit jiné chystané fúzi, kterou nepodporuje. Spojit se chtějí zdravotní pojišťovny průmyslová a Metal-Aliance, jejich správní rady už záměr schválily.

„Ministerstvo tuto fúzi nepodporuje. Naopak bychom rádi, aby se spojily pojišťovny vnitra a vojenská, aby vznikl celoplošný republikový subjekt ve veřejnoprávní sféře silových resortů,“ řekl Heger. Připustil však, že se těmto pojišťovnám, zejména vojenské, do fúze moc nechce, protože jejich managementu lépe vyhovuje samostatnost.

 

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.