Prášek by mohl nahradit obvazy na mnoha poraněních

Zatím jej zkouší desítka českých nemocnic.

Prášek s obchodním jménem Altrazeal, který se na ráně změní v obvaz, uvádí na český trh společnost Expharma, s.r.o. Výrobcem je americká společnost Uluru z Texasu. Měl by doplnit současnou škálu obvazových materiálů

Jak uvádí jednatel společnosti Expharma Petr Svoboda, Altrazeal je schválen americkým Úřadem pro potraviny a léky (FDA), v Evropě je klasifikován jako zdravotnický prostředek třídy II. b.

Přes nanopóry bakterie neprojdou

Prášek se skládá z polymerních matriálů (polymetakrylátů). Když se nasype na exsudující ránu (typu rány po operaci, popáleniny, dekubitu; nikoli však rány, jež ještě krvácí), vytvoří síťovitou strukturu, jejíž póry o velikosti 4 až 7 nanometrů (miliontin milimetru) propouštějí vlhkost, ale neprojdou jimi bakterie, protože jsou příliš velké.

Altrazeal smí zůstat na ráně bez výměny až 14 dnů, do rány nevroste. Pak se snadno odstraní pinzetou po navlhčení.

Pojišťovny nyní nehradí

Materiál nyní zkušebně využívá desítka českých nemocnic – například Motol, IKEM, Homolka. Zdravotní pojišťovny jej však v tuto chvíli nehradí.

Cena za blistr, jehož obsah stačí na pokrytí rány o rozměrech 10krát 10 cm, je 588 korun. „Tahle částka přestane působit jako příliš vysoká, když uvážíte, že materiál na ráně vydrží několik dní bez nutnosti převazů,“ hodnotí MUDr. Ivo Bureš, místopředseda České společnosti pro léčbu rány (její web najdete zde)  a primář geriatrického centra Nemocnice Pardubice, který nový materiál rovněž úspěšně testuje.

Představení na internistickém kongresu

Osud tohoto nového obvazového materiálu se tedy teprve ukáže. Přednášky o něm jsou plánovány i na XX. kongresu České internistické společnosti ČLS JEP, který se uskuteční tento týden v Praze.

Další informace (v angličtině) najdete na webu dodavatele zde.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.