USA soupeří s Evropou o to, kdo líp pozná lidský mozek

Na Mapu mozkové aktivity zřejmě americká vláda vynaloží několik miliard dolarů.

Ve zprávě o stavu Unie zmínil americký prezident Barack Obama minulý týden výzkum mozku jako příklad, jak by měla vláda investovat do nejlepších nápadů. Přirovnal jej k mapování genů člověka, které vyvrcholilo v roce 2000 zveřejněním mapy podstatné části lidského genomu.

Nyní vychází najevo, co měl prezident Obama na mysli. Informace získané listem New York Times naznačují, že projekt výzkumu mozku by se měl jmenovat Mapa mozkové aktivity (Brain Activity Map). Pokud to schválí americký Kongres, projekt by měl být v příštích deseti letech dotován celkem nejméně třemi miliardami dolarů (tedy asi 57 miliardami korun).

Cílem je poznat, jak mozek v reálném čase funguje, třeba i tak, že se do něj neinvazivně pošlou přístroje o velikosti molekul, jež zaznamenají jeho aktivitu. V důsledku nového poznání by měli vědci přijít na to, jak se dají léčit choroby mozku, včetně Alzheimerovy a Parkinsonovy nemoci.

Výzva Evropě

Americký plán je vlastně výzvou Evropské unii, která podobný projekt (Human Brain Project) už vyhlásila a chce na něj v příštích deseti letech vynaložit až miliardu eur (25 miliard korun). (Podrobněji o evropském projektu čtěte zde.)

Je tu ovšem několik podstatných rozdílů.

Americký projekt se chce soustředit na přímé poznání mozku, evropský hodně sází na počítačovou simulaci, která samozřejmě může vycházet jen z dosavadního poznání.

Americký projekt má být dvakrát bohatší na finanční zdroje.

Avšak zatímco evropský projekt je už schválený, americký má vláda představit v plné kráse v březnu, a pak teprve bude Kongres rozhodovat o jeho financování.

Evropané to tedy mají jistější. Prozatím.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.