Ministerstvo zdravotnictví versus Ordinace v růžové zahradě

Úřad upozornil na nelegální jednání lékařky v televizi.

Ministerstvo zdravotnictví informovalo televizi Nova, že v dílu seriálu Ordinace v růžové zahradě odvysílaném 29. ledna se lékařka dopustila nezákonného jednání.

V jedné ze scén totiž lékařka ve své ordinaci v reakci na přání pacientky o předepsání levnější varianty léku pacientku poučila, že levnější varianty léku neexistuje, a nabídla jí, že lék objedná do ordinace do komisního prodeje a vydá jej pacientce, která jej bude moci zaplatit, až bude mít peníze.

Takhle tedy ne

Ministerstvo upozornilo, že tento způsob výdeje není v souladu se zákonem o léčivech, protože lékař není oprávněn vydávat léčivé přípravky, neboť to je forma činnosti, která náleží výlučně lékárně. Jak ve svém stanovisku úřad dále uvedl, tím, že lékař léčivé prostředky předepisuje a lékárník je vydává, je prý zajištěno, že lékař nebude osobně zainteresován na preskripci konkrétních léčivých přípravků a nebude se ani muset starat o jejich správné skladování a evidenci.

Ministerstvo zdůraznilo, že za situace, kdy je v ČR bezmála 60 tisíc registrovaných léčivých přípravků, je i z kapacitních důvodů lékař omezen v zajištění odpovídajícího výběru pro pacienta.

Pro pacienta je to prý dražší

„Zkušenosti z oblasti dozoru jednoznačně indikují, že lékaři, kteří se takového protiprávního jednání dopouštějí, prokazatelně svým pacientům předepisují a vydávají pouze léčivé přípravky, které mají skladem u sebe v ordinaci. Tímto způsobem je však pacient omezen jak ve výběru nejvhodnějšího léčivého přípravku ze stránky odborné, tak ze stránky finanční, neboť není možné realizovat např. tzv. generickou substituci, tedy záměnu léčivého přípravku za jeho levnější variantu, která může probíhat pouze v lékárně,“ uvedl úřad ve svém stanovisku.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.