Svého dárce kostní dřeně teď zřejmě najde téměř každý

Ústav hematologie a krevní transfuze v Praze ověřil postup, který umožňuje transplantaci už při poloviční shodě.

Lékaři v Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) spustili nový transplantační program. Kostní dřeň v něm půjde převést i mezi dárcem a pacientem, kteří jsou shodní jen napůl.

U klasických transplantací je přitom nutné hledat shodu v 9 nebo minimálně 8 znacích z 10.

Při nové, haploidentické transplantaci lze použít kostní dřeň, která je shodná jen z 50 procent. „Typicky to jsou krvetvorné buňky od dětí či rodičů nemocného. Díky tomu může mít najednou svého dárce kostní dřeně prakticky každý,” říká prof. Petr Cetkovský, ředitel hematologického ústavu.

Revoluční změna

Tento revoluční přístup přitom umožnila jedna drobná změna v medikaci. Lékaři začali pacientům po transplantaci podávat cytostatikum, které se až dosud běžně používalo pouze před transplantací. Zcela klíčové však bylo objevit, že dávku musí dostat přesně mezi 3. a 5. dnem po zákroku. Jen tak se totiž podaří zabránit imunitní reakci a organismus kostní dřeň neodmítne.

Tento postup se na světových pracovištích používá teprve dva až tři roky. Nyní lékaři v ÚHKT oznámili, že jej před devíti měsíci úspěšně využili i v ČR, poprvé pro 27letou pacientku s akutní myeloidní leukémií. Pro ni nebyl ani v zahraničních registrech vhodný dárce. Novým postupem však dostala kostní dřeň od své matky.

Čtěte také: Celkový počet potenciálních dárců kostní dřeně klesá

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Můžete zanechat komentář nebo trackback ze své vlastní stránky.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.