Transplantace hlavy: mluví se o ní, ale reálná teď moc není

Bude se o ní jednat i na konferenci Americké akademie neurologických a ortopedických chirurgů.

Světovými i českými médii prolétla informace, že se vědci už-už chystají transplantovat lidskou hlavu. Tedy, lépe by bylo říct transplantovat lidské tělo k hlavě.

Návrh publikován

Zákrok navrhuje už od roku 2013 italský neurovědec Sergio Canavero, ředitel jisté Pokročilé neuromodulační skupiny v Turíně.

Aktuální teď je, že chce pro svůj projekt získat účastníky výroční konference Americké akademie neurologických a ortopedických chirurgů v červnu. Navíc publikoval studii (v Surgical Neurology International – viz níže) o tom, jak to chce udělat.

Háček? Ne, hák

Canavero soudí, že transplantací by se měl zachránit některý nevyléčitelně nemocný pacient se zcela zdravým mozkem. Zdravé tělo by získal od člověka po mozkové smrti.

Podle očekávání je nejsložitější částí spojení míchy příjemce s míchou v darovaném těle. K tomu Canavero tvrdí, že ostré rozdělení míchy je pro neurony méně ničivé než tradiční chirurgický zákrok. A navrhuje přimět obě oddělené části míchy, aby se „slepily“ působením polyetylenglykolu, který by měl povzbudit buňky ke spojení. Pokud by to nefungovalo, chce v místě spojení použít např. kmenové buňky.

Postup chce ovšem teprve vyzkoušet na hlavě dobrovolníka po mozkové smrti.

Je to nadlouho

Myšlenka výměny nemocného těla za zdravé je jistě odvážná a zajímavá. Nicméně v tuto chvíli se zdá, že než k ní někdy doje (pokud vůbec), ještě se mockrát dočteme v médiích, že se k tomu už schyluje.

Zdroj: Surgical Neurology International, doi: 10.4103/2152-7806.150674

Čtěte také: Injekčně podaný polymer zastaví krvácení po úrazu

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Můžete zanechat komentář nebo trackback ze své vlastní stránky.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.