V mozku máme „veselé“ i „smutné“ neurony

Čeští lékaři společně s informatiky prokázali, že máme takovou náladu, jakou mají naše neurony.

Lidé mají „emotivní neurony“, zjistili vědci z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, z pražské Nemocnice Na Homolce a z Fakulty elektrotechnické ČVUT. Jsou uloženy v hlubokých strukturách mozku v subtalamickém jádru.

„Emotivní“ mozkové buňky mění svoji aktivitu pouze v souvislosti s tím, zda zrakový podnět vyvolává příjemné nebo negativní emoce. Je to první takový nález u člověka, který ukazuje, že zpracování emocí se děje už na úrovni jednotlivých neuronů.

Současně se tak lékaři dozvídají, kterým neuronům by se měly budoucí jemnější a přesnější nástroje při zákrocích v mozku vyhýbat.

Podrobněji:

Lékaři, kteří se zabývají hlubokou mozkovou stimulací (implantací elektrod do mozku pacientů s Parkinsonovou nemocí), vypozorovali, že nemocným se po zákroku někdy zhorší nálada. „Tušili jsme proto, že emotivní neurony musí v těchto částech mozku existovat,“ říká vedoucí výzkumného týmu prof. MUDr. Robert Jech, Ph.D.

Působivé fotografie

Při zákrocích tedy začali pomocí speciálních mikroelektrod, které se používají při hledání optimálního místa pro umístění trvalé léčebné elektrody, sledovat aktivitu jednotlivých neuronů.

Pacientům při tom ukazovali fotografie neutrální (židle, hřeben apod.), pozitivní (jídlo, erotika) či negativní (hrozby, úrazy, mrtvá těla).

Neurony specializované na emoce

Ukázalo se, že některé neurony se aktivovaly pouze při příjemných nebo negativních emocích. Jiné neurony reagovaly jen na intenzitu emotivního zážitku.

Výzkum potvrdil úzký vztah mezi fyzickým světem a subjektivním světem emocí již na mikroskopické úrovni. Zjednodušeně řečeno: máme takovou náladu jakou právě mají naše neurony…

Zdroj: Proceedings of the National Academy of Sciences, doi: 10.1073/pnas.1410709112

Čtěte také: Elektroda v mozku: hluboká mozková stimulace v ČR slaví 15 let

 

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Můžete zanechat komentář nebo trackback ze své vlastní stránky.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.