Muži se chovají pitoměji než ženy, říká studie v British Medical Journal

Dokazuje to na příkladu poněkud černě laděných tzv. Darwinových cen.

Odborný časopis BMJ (British Medical Journal) zařadil do vánočního čísla studii s provokativním titulkem „Darwinovy ceny: rozdíl mezi pohlavími v idiotském chování“. Dokazuje se v ní přímo na číslech, že když jde o provedení opravdu hodně velké a smrtelně nebezpečné pitomosti, muži výrazně vedou nad ženami.

Pomoc evoluci

Už v roce 1985 navrhla Wendy Northcuttová, studentka Kalifornské a později Stanfordovy univerzity, koncept Darwinovy ceny: jde v ní o rádobyocenění lidí, kteří prospěli lidskému genofondu tím, že z něj vlastním přičiněním odstranili svoje „hloupé“ geny.

Nositeli ocenění, které se uděluje dodnes, jsou tedy osoby, které zahynuly v důsledku výjimečně hloupého chování. Typickým příkladem může být muž, který hrál ruskou ruletu s automatickou pistolí a samozřejmě se zastřelil při prvním pokusu (hraní ruské rulety s bubínkovým revolverem, v němž je jen jeden náboj, se považuje za běžnou hloupost, která si ocenění nezaslouží).

Jiným nositelem se stal terorista, který poslal dopis s výbušninou a opatřil jej zpáteční adresou, ale nedostatečným poštovným. Když mu proto pošta dopis vrátila, sám jej otevřel…

Muži těžce vedou

Z 332 zatím udělených Darwinových cen jich 14 společně dostali muži a ženy(zpravidla páry, které provedly smrtelnou pitomost při milostném laškování). Dále získalo ocenění 282 mužů a jen 36 žen.

Rozdíl mezi pohlavími při páchání pitomostí tím byl statisticky významně prokázán. Částečným, ale jen částečným vysvětlením může být fakt, že muži více pijí alkohol a jsou pak pod jeho vlivem

Zdroj: BMJ, doi: 10.1136/bmj.g7094

Web organizátorů Darwinových cen můžete najít zde.

Čtěte také: Hodně kuriózní, leč funkční nápad: elektřina nahradí sůl v jídle

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.