Unikátní zákrok proti extrémní lomivosti kostí v Přerově

Zdejší lékaři použili pro nohy dítěte speciální teleskopické hřeby, které „rostou“ v kosti společně s dítětem.

Klub doktora Vlacha již informoval o unikátní operaci levé dolní končetiny sedmiletého dítěte trpícího extrémní lomivostí kostí, kvůli níž se nikdy nepostavilo na vlastní nohy.

Sedmileté holčičce voperovali lékaři Nemocnice Přerov, člena skupiny AGEL, v květnu a v červenci jako první v republice unikátní teleskopické hřeby Fassier-Duval dovnitř stehenní kosti a bérce. Hřeby v těle „porostou“ společně s deformovanými kostmi.

Teď druhá noha, a najednou

Nyní uskutečnili tentýž zákrok na pravé noze. Tentokrát si ortopedové nerozdělili práci na dvě samostatné operace, ale operovali stehno i bérec najednou během jedné narkózy.

Teleskopický hřeb Fassier-Duval se dosud využívá jen v několika zemích světa a v Česku jej zatím použili jen v Přerově.

Unikátnost hřebu spočívá v jeho zavádění do kostí tak, aby nedošlo k jakémukoliv poškození kloubu.

„Teleskopické hřeby se dosud používaly pouze na dvou místech v České republice, a to v Přerově a v Praze. Starší typ hřebu používaný na klinice v Praze se zavádí do kosti obousměrně, z každého konce kosti. Jeden konec vždy proniká kloubem nebo několika klouby. Kdybychom použili tuto variantu u naší pacientky, vzniklo by velké riziko zničení kloubu a vniku bolestí,“ říká MUDr. Karel Ročák z ortopedického oddělení s tím, že s novým hřebem jsou rizika podstatně menší.

Přerovští lékaři spolupracovali s prof. MUDr. Janem Poulem, CSc., z brněnské Fakultní nemocnice.

Za tři měsíce se snad postaví

Extrémní lomivostí kostí trpí v ČR zhruba dvacet dětí.

Kosti přerovské pacientky zvládají jen velmi těžko jakékoliv statické zatížení, v důsledku čehož měla dívka obě nohy deformované a nemohla chodit. Navíc je extrémně náchylná ke zlomeninám, které si může způsobit například i sundáním ponožky. Celkem už dívka měla asi dvacet zlomenin.

Pokud vše půjde dobře, děvčátko čeká intenzivní rehabilitace k posílení svalů, a za tři měsíce by se malá pacientka mohla postavit na nohy. Stále však bude muset být opatrná, protože riziko zlomeniny je u její diagnózy vždy podstatně vyšší než u běžné populace.

Čtěte také: Vzácnou lomivost kostí operovali zcela novým postupem v Přerově

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.