Může jít člověk bez zubů na bezplatnou zubní prohlídku?

Může, odpovídá VZP a vysvětluje, proč je to důležité.

Všeobecná zdravotní pojišťovna pravidelně zveřejňuje informace na právě aktuální otázky. Teď zrovna to byla otázka: Mohu využívat bezplatných preventivních prohlídek u zubaře, i když už mám jen zuby umělé? Nebo se jako prevence nedá brát průběžná kontrola toho, jak náhrada sedí, a její případná úprava?

V puse nejsou jen zuby

VZP v odpovědi vysvětlila, že na zubní preventivní prohlídky pojištěnec neztrácí nárok ani v případě, že má místo svých zubů celkové snímací náhrady.

Obsahem preventivní prohlídky u zubního lékaře totiž podle vyhlášky ministerstva zdravotnictví není jen vyšetření chrupu, ale i parodontu, stavu sliznice a měkkých tkání dutiny ústní. Součástí preventivní prohlídky je také onkologická prevence zaměřená na pátrání po přednádorových změnách i nádorových projevech na chrupu, parodontu, čelistech a měkkých tkáních obličeje a krku, což nabývá právě u pacientů vyššího věku na důležitosti.

Kontrola protézy ano, oprava ne

V případě pacienta s celkovými snímacími náhradami bude jistě součástí preventivní prohlídky i kontrola toho, jak protéza sedí, spolu s vyšetřením stavu měkkých tkání a čelistí. Případné úpravy zubní protézy však už součástí preventivní prohlídky nejsou. Novou zubní protézu platí jednou za tři roky pojišťovna, jinak pacient.

Čtěte také: Jak nejlíp vyčistit zuby? Odborníci se neshodnou

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.