Vítkovická nemocnice má novou robotickou laboratorní linku

Zrychluje práci se vzorky a snižuje riziko lidské chyby.

 

 

 

 

 

 

Novou automatizovanou robotickou linku na oddělení klinické biochemie a hematologie představila Vítkovická nemocnice, člen skupiny AGEL.

Linka se skládá ze dvou biochemických a jednoho imunochemického analyzátoru. Vítkovická nemocnice je jediným pracovištěm v ČR, které disponuje touto přístrojovou trojkombinací. Analyzátory jsou propojeny robotickým systémem, který výrazně urychluje čas zpracování vzorků a snižuje riziko lidské chyby.

Vyšší kapacita

Každý z biochemických analyzátorů je schopen provést až 1 800 testů za hodinu. „Dosavadní analyzátory zvládaly zhruba o třetinu testů méně. Na rychlosti analytických vyšetření přitom velmi často závisí lidský život,“ uvedla vedoucí oddělení klinické biochemie a hematologie Vítkovické nemocnice Mgr. Hana Valentová.

Nové analyzátory navíc disponují technologií automatického zaznamenávání vzorků, což umožňuje opakování a ředění vzorků bez nutnosti opětovného vkládání primární zkumavky do analyzátorů.

Nižší riziko chyby

Ke snížení rizika lidské chyby přispívá, že každý vzorek je okamžitě opatřen čárovým kódem. „Díky tomu se dostane přesně tam, kam má,“ říká k novému vybavení Blanka Chmelíková z divize Diagnostika společnosti Siemens, která zařízení do nemocnice dodala.

Robotický systém Versacell X3 práci s laboratorními vzorky výrazně urychluje a zjednodušuje. Laboranti je vkládají pouze na jedno speciální místo a systém již sám podle čárového kódu určí, ve kterém analyzátoru bude vzorek zpracován.

Čtěte také: Kolonoskopie s vodou a oxidem uhličitým ve Vítkovicích

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.