Depresi by měl objektivně určit rozbor krve

Test najde devět objektivních markerů, které jsou spojeny s depresí, a určí také, která terapie pacientovi nejvíc pomáhá.

Objektivní, „strojovou“ metodu pro stanovení psychiatrického onemocnění nabízí první krevní test, který představili výzkumníci ze Severozápadní univerzity v Chicagu.

Test určí, zda dospělá osoba trpí depresemi. Obdobnou diagnostiku už vedoucí týmu profesorka psychiatrie Eva Redeiová vyvinula dříve pro dospívající. Ukazuje se totiž, že markery deprese u adolescentů a dospělých se liší.

Výsledky mapují stav léčby

Test není na rozdíl od současných metod založen na analýze subjektivních syndromů. Spoléhá na určení devíti znaků v RNA (ribonukleové kyselině, která přenáší instrukce zakódované v DNA). Ty se mění podle stadia onemocnění. Např. u pacientů, kteří prošli úspěšně terapií a jejichž deprese vymizely, se výsledky testu změnily. Test tedy umožní ladit léčbu konkrétního pacienta podle toho, jaké průběžné výsledky vykazuje. Určí také, které zdravé osoby by mohly být k depresi náchylnější.

Diagnostika odpovídající 21. století

„Tyto testy přenášejí diagnostiku mentálních onemocnění do 21. století, přinášejí stejně objektivní výsledky, jako když pacientovi změříme krevní tlak nebo hladinu cholesterolu,“ hodnotí test profesorka Redeiová.

Za čas se uvidí, jestli budou mít stejný názor i jiní psychiatři. Dosavadní studie je založena jen na 32 pacientech.

Zdroj: Translational Psychiatry, doi: 10.1038/tp.2014.66

Čtěte také: Čeští vědci našli způsob, jak lépe vybrat léčbu deprese

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.