Procitnutí z celkové anestezie v průběhu operace je obtížné rozpoznat

Podle starších studií se stává jednou za 500 operací, velký britský výzkum teď říká, že jednou za 19 000 operací.

Skutečnost, že se pacient v průběhu operace v celkové anestezii probudí, aniž to lékaři poznají, se v posledních letech dostala do centra pozornosti. A tak britská Královská kolej anesteziologů a Asociace anesteziologů Velké Británie a Irska uspořádaly světově nejrozsáhlejší výzkum tohoto fenoménu – po dobu jednoho roku měli anesteziologové v každé nemocnici v Británii a také v Irské republice hlásit všechny případy, kdy to pacient oznámí.

Paralýza, panika, bolest, dušení

Studie ukázala, že takovýto případ se stává jednou za 19 000 operací – dřívější práce hovořily o výskytu jednou za 500 operací.

Výzkumníci zjistili, že pacienti si nestěžují jenom na bolest, kterou při probuzení v průběhu operace začnou pociťovat, ale ještě víc na paniku, která vzniká, protože jsou paralyzováni, nemohou se pohnout, mají dojem pohřbení zaživa a pocity dušení.

Nejasné řešení

Řešení není úplně jasné. Část odborníků soudí, že by bylo vhodné dávat dávky anestetik dostatečně silné, aby zabránily spontánním pohybům, ale slabé natolik, aby se pacient mohl pohnout, kdyby se probral. Takové dávkování ale není vždycky možné. Jiní doporučují sledovat mozkovou aktivitu pomocí elektrod na hlavě pacienta. Jenže jejich záznamy je někdy obtížné správně interpretovat.

Podrobné informace (v angličtině) můžete najít na webu organizátorů výzkumu zde.

Čtěte také: Nejrizikovější jsou operace odpoledne, o víkendu – a v únoru…

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.