Nový laser ve Fakultní nemocnici Brno pomůže vybrat zdravé embryo

Umožní odebrat buňky pro genetický test i z pětidenního lidského zárodku.

Při IVF lékaři někdy odebírají z uměle vzniklých zárodků buňky a jejich genetickým testem zjistí, zda pozdější plod nemá genetické abnormality. Ze získaných embryí tedy pro implantaci budoucí matce vybírají ta nejlepší.

Je to doposud jediná preventivní metoda, která dokáže ještě před započetím těhotenství zabránit pozdějšímu nechtěnému přerušení těhotenství nebo porození postiženého dítěte.

Vyšší přesnost

Zatím mohli ve Fakultní nemocnici Brno při IVF odebírat k takovýmto preimplantačním genetickým vyšetřením jen jednu buňku nejvýše ze třídenního embrya. Díky nové technice nyní mohou vzít i více buněk z embrya pětidenního. Tím se zvyšuje přesnost genetického testování i následného rozhodování o tom, který zárodek je pro implantování budoucí matce nejvhodnější.

Nový postup umožňuje dynamický laser pro asistovanou reprodukci OCTAX NaviLase za téměř jeden milion korun, který Fakultní nemocnice Brno získala díky nadačnímu fondu Fann dětem a VITA NOVA FN Brno. Brněnská nemocnice je prvním státním zařízením v ČR, která takový laser má. Disponuje jím několik soukromých klinik.

Laser otevírá cestu

Jeho výhody vysvětlili pro Klub doktora Vlacha přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice Brno prof. MUDr. Pavel Ventruba, DrSc., MBA, a tamní embryoložka Ing. Eva Lousová.

U třídenního embrya se odběr blastomer provádí mechanicky – mikromanipulačními pipetami se nejdříve naruší zona pellucida (obal embrya) a poté se pomocí bioptické mikropipety odebere jedna buňka z embrya. Tato buňka je dále fixována nebo umístěna do zkumavek a transportována do genetické laboratoře k vyšetření.

V případě pětidenního embrya již není možné mechanicky narušit obal embrya – ve stadiu blastocysty je už příliš velké a vyplňuje celou zonu pellucidu. Je zapotřebí obal embrya narušit laserem. Poté se bioptickou mikropipetou nasají buňky trofektodermu a následně se pomocí laseru oddělí (bez použití laseru již není možné v této fázi buňky od embrya oddělit).

Buňky jsou následně umístěny do zkumavek a transportovány do genetické laboratoře.

Čtěte také: Méně invazivní cesta k testování embryí

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Jedna reakce na “Nový laser ve Fakultní nemocnici Brno pomůže vybrat zdravé embryo”

  1. Pavel Travnik napsal:

    Tato metoda je skutečně dobrá, máme s ní mnohaleté zkušenosti. Dobře může fungovat ovšem jen v případě, že biopsii embrya provádí velmi zkušený klinický embryolog a bioptát vyšetřuje kvalitní genetická laboratoř s praxí ve vyšetřování velmi malých množství DNA na mikročipech a v případě monogenních chorob pak nejlépe s vyšetřováním pomocí karyomappingu. Těmito metodami se dá pokrýt celé spektrum genetických poruch, to znamená početní i strukturní chromozomové anomálie i tzv. monogenní choroby (cystická fibróza, hemofilie, fragilní X atd.)

    Prof. MUDr. Pavel Trávník, DrSc.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.