Čeští lékaři získali cenu za diagnostiku vzácného onemocnění krve

Ocenění obdržel tým z Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze, který vedl MUDr. Iuri Marinov.

Lékařům z Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) v Praze se podařilo přispět k lepší diagnostice v oblasti vzácných onemocnění krvetvorby. Ve své studii přesně popsali, jak odhalit chorobu, která ročně postihne nanejvýš pět lidí z milionu – tak zvanou paroxysmální noční hemoglobinurii (PNH).

Jejich práce byla publikována v mezinárodně uznávaném časopise Clinical Cytometry loni v létě a nyní byla uznána jako nejlepší publikace v tomto periodiku roku 2013/2014.

Léčba za 7 milionů ročně

Pacienti, kteří dostanou včas potřebnou péči, mohou žít běžným životem, třebaže léčba PNH patří v medicíně k vůbec nejdražším. Terapie, která spočívá v podávání monoklonální protilátky proti tzv. složce C5 komplementového systému, vyjde ročně u jednoho pacienta zhruba na 7 milionů korun.

V Česku je nyní zhruba 60 nemocných a většina jich je v péči ÚHKT.

Málo zkušeností

„Neléčená PNH má špatnou prognózu. U nemocných dochází k rozpadu červených krvinek, a to má za následek bolesti břicha, únavu, dušnost, vznik krevních sraženin a nakonec i selhání jater, ledvin či dalších orgánů,“ popisuje MUDr. Iuri Marinov, CSc., který během mezinárodní studie oceněný tým vedl.

Iuri Marinov vystudoval medicínu v Sofii, postgraduální studium absolvoval v Praze v ÚHKT. Zde také od roku 1994 působí jako výzkumník.

„PNH je natolik vzácné onemocnění, že zkušenost s jeho diagnostikou chybí i na specializovaných pracovištích. Donedávna zcela chyběla i klinicky validovaná metoda, a právě proto je popsaný postup především pro pacienty velký krok vpřed,“ říká doktor Marinov, který v ÚHKT řídí laboratoř průtokové cytometrie, v níž se právě tato vyšetření provádějí.

Původní článek: Cytometry Part B: Clinical Cytometry, doi: 10.1002/cyto.b.21075

Čtěte také: První česká monografie o vzácných onemocněních

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.