Potratová pilulka: žena platí všechno

Zdravotní pojišťovna neplatí lék ani související ošetřování v nemocnici. Muselo by jít o jedinou možnost zdravotní péče.

Farmakologickou interrupci nelze hradit z veřejného zdravotního pojištění, informuje Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Zdravotní pojišťovna totiž může hradit jen léčivo, které má Státním ústavem pro kontrolu léčiv stanovenou výši úhrady z veřejného zdravotního pojištění. V současné době u nás jsou léčivé přípravky Mifegyne a Mispregnol registrovány k farmakologickému ukončení těhotenství, avšak není stanovena jejich úhrada.

Nehrazené léčivé přípravky je obecně možné legálně plně uhradit jen v případě, že by se jednalo o jedinou možnost zdravotní péče. Úhrada léčiv Mifegyne nebo Mispregnol by tak teoreticky i prakticky připadala v úvahu, jen pokud by ze zdravotních důvodů nebylo možné provést chirurgické ukončení těhotenství, které se jinak používá.

Nehradí se ani péče v nemocnici

Rozhodnutím o registraci byly léčivé přípravky Mifegyne a Mispregnol zařazeny do kategorie „výdej pouze na lékařský předpis s omezením“. Předepsat je musí lékař se specializovanou způsobilostí v oboru gynekologie a porodnictví, ovšem žena nedostane do ruky recept, ale přípravky jsou jí podávány přímo v lůžkovém zařízení. Tam také žena musí přijít na následnou kontrolu pro ověření úplného vypuzení embrya. Ani tato související péče (hospitalizace, kontrola účinnosti použití atd.) není hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Terapeutickou indikací k použití přípravků Mifegyne a Mispregnol je lékařské ukončení vyvíjejícího se intrauterinního těhotenství v období do 49 dní trvání amenorey. Kontraindikací je těhotenství delší než 49 dní trvání amenorey, těhotenství nepotvrzené ultrazvukově nebo biologickými testy a podezření na mimoděložní těhotenství.

Čtěte také: Potratů loni lehce ubylo, přibylo však těch spontánních

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.