Ebola se zatím drží v Africe, lék je teprve ve vývoji

Přenos infekce do Evropy není pravděpodobný, i když nelze vyloučit.

Současné šíření viru ebola západní Afrikou není jednou z mnoha podobných epidemií. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje situaci za „velmi vážnou“ a „bezprecedentní“.

Výskyt onemocnění býval v minulých letech pravidelně zaznamenáván jen ve vzdálených vesnicích v deštných pralesech střední a západní Afriky, nyní se však infekce dostala i mezi obyvatele afrických měst. Dosavadní počty obětí, vyjádřené ve stovkách, tedy ještě mohou řádově vzrůst.

Příznaky po dvou dnech až třech týdnech

Přestože byl jeden kmen viru krvácivé horečky ebola zjištěn i na Filipínách, lidské oběti jsou zaznamenány především v Africe. Virus přenášejí infikovaní místní živočichové, včetně šimpanzů, kaloňů (podobných netopýrům) či lesních antilop. Od nich se nakazí lidé. Infekce mezi lidmi se pak dále šíří zejména kontaktem s krví a dalšími tělními tekutinami či tělními orgány, případně i pokožkou.

Inkubační doba je dva dny až tři týdny od nákazy. U postiženého se nejdříve objeví horečka, slabost, bolesti svalů a bolest v krku, což však jsou příliš všeobecné příznaky. Teprve poté následuje zvracení, průjmy a (i když ne vždy) velmi výmluvné vnitřní a vnější krvácení.

Léky budou až po letech

Při léčení se pacienti rehydratují. Neexistuje však očkování ani účinný lék, většina nemocných umírá. Léky jsou teprve ve vývoji – např. kanadská firma Tekmira připravuje prostředek zvaný TKM-Ebola, který má ovlivnit geny viru, aby snížil jeho aktivitu. Prostředky na výzkum (140 milionů amerických dolarů) poskytlo ministerstvo obrany USA, které se eboly obává jako potenciální zbraně teroristů. Komerční vývoj léku není možný, protože nemocných je relativně málo a jsou chudí.

Skafandry pomáhají

Zdravotnické úřady v postižených zemích doporučují nedotýkat se mrtvých těl, ale ani živých lidí, tedy žádné potřesení rukou, natož zdvořilostní polibek; nedoporučuje se ani používat společný ručník ve veřejné umývárně. Prodavači v supermarketech v postižených zemích začali používat rukavice.

Zdravotníci, zejména zahraniční, nosí rukavice a masky, nebo podle možností i ochranné „skafandry“. Popisují, že tak sice ztrácejí důvěru pacientů, avšak brání přenosu choroby.

Možná i díky tomu se infekce (zatím) naštěstí nedostala do Evropy.

(Text je založen na informacích z Lancet, BBC a New Scientist.)

Čtěte také: Cestovatelům do tropů nehrozí ebola, ale úplně jiné choroby

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.