Co mají společného muži nad 50 let a ženy ve věku 10 až 29 let?

Nejčastěji podceňují riziko vzniku melanomu, jehož výskyt v ČR stále stoupá.

Zatímco v roce 1970 byl v českých zemích hlášen výskyt tří nových onemocnění na 100 tisíc obyvatel, v roce 2002 to už bylo 15 nových případů a v současnosti pak výskyt překročil dvacet diagnostikovaných ročně. Počet onemocnění melanomem v České republice tak za posledních 40 let stoupl více než sedmkrát.

Konstatuje to doc. MUDr. Ivana Kuklová, CSc., specialistka oboru dermatologie z kliniky Zámeček Malvazinky v Praze 5, kterou provozuje společnost Mediterra.

Něco lze jistě vysvětlit pečlivější diagnostikou a také vyšším rizikem u stárnoucí populace. Nicméně i tak je růst počtu případů melanomu vskutku varující.

Nezájem a nesoudné opalování

Docentka Kuklová jej přičítá faktu, že za posledních čtyřicet let se ozónová vrstva zmenšila o deset procent, což ovšem znamená, že na Zemi dopadá asi o dvacet procent více nebezpečného UVB záření, a delší pobyt na slunci tak znamená i větší riziko.

V České republice tedy v současné době onemocní melanomem přibližně 2 400 osob za rok a toto číslo každoročně stoupá. Zhruba pětina tohoto počtu na něj zemře.

Průměrný věk pacienta s melanomem je 54 let. Těchto nádorů nejvíce přibývá ve skupině mužů nad 50 let, kteří podle statistik podceňují riziko kožní rakoviny, a u žen ve věku 10 až 29 let, které často podléhají trendu snědé, atraktivní kůže.

Čtěte také: Pach prozradí melanom

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.