Pár telefonátů od farmaceuta zlepšilo zdraví části pacientů

Kupodivu však telemedicína pomohla hlavně těm, kdo pomoc potřebovali nejmíň.

Od telemedicíny, tedy vlastně kontaktu s pacientem na dálku, se čeká, že léčbu zlevní a také zlepší. Opravdu?

Užíváte léky správně?

Vědci z Purdueovy univerzity v americké Indianě nyní nabídli nové postřehy.

Soustředili se na dálkovou kontrolu správného užívání nově předepsaných léků. Farmaceut pacientovi nejdřív zatelefonoval a ujistil se, že nemocný si skutečně vyzvedl všechny léky a má jasno ve způsobu jejich užívání. Pak volal i později, až po dobu 30 dní, aby pacientovi pomohl upevnit si návyk užívání nově předepsaných léků, ale hlavně včas zjistil potenciální vedlejší účinky či nechtěné interakce s jinými medikamenty.

Problém s medikací měl v průměru každý

Tuto telefonickou péči dostávalo 415 nemocných osob starších 65 let v domácí péči. Díky telefonickým konzultacím se u nich našlo a řešilo 460 problémů s medikací.

Po 60 dnech porovnání s kontrolní skupinou obdobně nemocných pacientů v domácí péči, avšak bez rad po telefonu, ukázalo, že těm pacientům, kteří patřili k nejméně rizikovým, telefonické konzultace snížily riziko hospitalizace o 86 %. Zato podíl hospitalizací mezi rizikovějšími pacienty zůstal stejný, ať už telefonické rady dostávali nebo nedostávali.

Vedoucí prováděné studie Alan Zillich zdůraznil, že pacienty ve studii byly osoby užívající léky na několik rozličných chronických problémů. „Když říkáme nízkorizikový pacient, mluvíme ve skutečnosti o těch nejméně nemocných ze skupiny celkově velmi nemocných lidí,“ uvedl docent Zillich.

Nedokázal však vysvětlit, proč telefonické konzultace nejvíce pomohlytěm  nejméně rizikovým lidem. Výzkumníci původně čekali opak – logické jim přišlo,  že prokážou přínos právě pro nejrizikovější pacienty.

Hledání souvislostí potrvá

Telemedicína se určitě bude dále rozvíjet, protože slibuje přinášet ekonomické výhody. Nicméně pochopit všechny její souvislosti zřejmě ještě potrvá.

Zdroj: Heatlth Services Research, doi: 10.1111/1475-6773.12176

Čtěte také: Medicína po telefonu funguje, říká analýza

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.